新電視牌照一波三折,有線奇妙電視建議政府重新諮詢!

翡翠台6:30新聞,上次無線突然反對發新牌後,有線奇妙電視又話怕政府俾人告,建議重新諮詢,令人聯想是否幾間現役電視台玩拉布,最惨係王生,賣哂的野都唔知幾時先有得玩(起碼表面如此)。
另外我們觀眾都好慘,起碼倫敦奧運凍過水!

奇就奇在, 點解有記都自已反口?

>>新電視牌照一波三折,有線奇妙電視建議政府重新諮詢!

really.........

奇就奇在, 點解有記都自已反口?
PN420 發表於 2012-5-22 19:34

有線一直都用損人不利自己的做法,重金投得獨家但公佈業績就話因為標價太高導致無錢賺,以前幾次世界盛事都搞到香港人無得看,好似無野發生一樣,好多人都唔知。

拆局: 返正現在已經不急, 有線想打退堂鼓, 或者再拖一下也無妨

2,3年前有線投新電視牌照時是打響如意算盤, 高價投回來的2012年倫敦奧運既可以在自己的收費電視播, 亦可以在新開的奇妙免費電視台播, 在增加廣告收益之餘, 亦可滿足奧運投標條件 - 交給當地免費電視台免費播放(其實就是自己, 真奸)!

但事情發展到現在, 差不多已經可以肯定新電視台是沒可能來得及在奧運始播, 加上王生來勢洶洶, 反過來自己投資有限, 過了奧運就沒有時間性不用急, 拖一下甚致發不了牌也沒有什麼大損失!

拆局: 返正現在已經不急, 有線想打退堂鼓

2,3年前有線投新電視牌照時是打響如意算盤, 高價投回來的2012年 ...
porozo 發表於 2012-5-22 21:48

咁世界盃呢? 有免費牌咪唔駛益四場比無記囉.
雖然仲有兩年, 但拖拖下就好快到架啦.
唔通有記打定輸數, 投唔到世盃?

有線一直都用損人不利自己的做法,重金投得獨家但公佈業績就話因為標價太高導致無錢賺,以前幾次世界盛事 ...
frankfrank 發表於 2012-5-22 19:55

損人不利己---有同感..
我覺得有記好識計數, 而且計到幾盡下,
但有些無形的得益, 像Goodwill, Brand recongnizion等,
我相信佢地就好明顯忽略左.

咁世界盃呢? 有免費牌咪唔駛益四場比無記囉.
雖然仲有兩年, 但拖拖下就好快到架啦.
唔通有記打定輸數, 投 ...
PN420 發表於 2012-5-22 22:07

講真其實有線都不想, 入標投就肯定有心做生意! 要怪就怪政府, 拖拖拉拉, 做事積極一點我們已經有新電視台看