點解只係高清台出事???

標清台又無事喎, J2都無事

收得唔夠好囉
我自己經驗係,個信號強度高清台好似係需要更高先夠穩定
同一時間標清台對信號好似無咁敏感

過左幾日都係咁...........有冇人都係有呢個情況 / 有解決方法??

個高清解碼會否出事,借問樓主是否用電腦看,係就upgrade新driver,又或高清接收卡提早老化,若通通不是,樓主用機頂盒看,可能是晶片解壓高清部份老化,要去維修或告老歸田,以上只是推測

個高清解碼會否出事,借問樓主是否用電腦看,係就upgrade新driver,又或高清接收卡提早老化,若通通不是,樓主用 ...
noname1 發表於 2012-5-28 00:54

DRIVER係 AMD 12.4
隻USB手指係新買的, 應該無乜問題, 而且第一日用係OK的, 但隔左幾日又突然咁樣了

而訊號方面, 因為廳部電視又無問題, 而之前因為隻舊手指無64bit driver用唔到先換, 而之前(32bit win7)睇係ok的, 無呢個情況

DRIVER係 AMD 12.4
隻USB手指係新買的, 應該無乜問題, 而且第一日用係OK的, 但隔左幾日又突然咁樣了 ...
小子 發表於 2012-5-28 01:23

經驗所得,廳得唔等如房都得。因為係兩個唔同既裝置。就算你搬部電腦出廳,廳得,都未必等如房一樣得,因為仲有入房既線材、插等,都會有老化或氧化等因素影響訊號衰減,只要係啲咁多在門檻間,過與唔過之間就會有咁既情況。
機頂盒一般都有放大功能或門檻較低,而TV卡訊號要求則較高,呢個仲要睇張卡用什麼晶片,有些平卡,仲用緊上一兩代晶片,訊號要求更高。
我亦都有咁情況,一落雨房部電腦就有問題,廳就冇事,而家迫於無奈,在房間入電腦的前方,再加一個放大器,呢兩晚都有落雨,琴晚都幾大,但都總算挨過,冇事。

經驗所得,廳得唔等如房都得。因為係兩個唔同既裝置。就算你搬部電腦出廳,廳得,都未必等如房一樣得,因 ...
momo4321 發表於 2012-5-28 10:34

天氣問題唔知係咪主原了.....因為之間係房都無問題, 仲要之前隻手指係好舊好舊的, 新的無理由接收差得過舊吧

天氣問題唔知係咪主原了.....因為之間係房都無問題, 仲要之前隻手指係好舊好舊的, 新的無理由接收差 ...
小子 發表於 2012-5-28 15:17

你開始同我一樣,慢慢走入死胡同,咁就好難走番出嚟。我以前都係咁諗,但事實話俾我聽,乜都有可能。

新買,並不一定晶片係新的,不如先check下你隻手指係乜牌子,用乜嘢晶片先仲好啦。

我地又非專業人士,最方便方法,只有加放大器一途最方便。但有好多原因影響卻是事實。

我試過換晒全屋線材、天線、放大器都係咁。

你開始同我一樣,慢慢走入死胡同,咁就好難走番出嚟。我以前都係咁諗,但事實話俾我聽,乜都有可能。

新 ...
momo4321 發表於 2012-5-28 15:32

"最方便方法,只有加放大器一途最方便"岩,C hing呢句一語中的

新 ...
momo4321 發表於 2012-5-28 15:32

咁大工程

我係呢隻d675
http://www.everbesthk.com/1-home ... p09/mygica_d675.htm