點樣先可以直接剪到H.264?

很簡單...直接剪...不要轉檔或重壓...

我找了很多網上工具...但很多都不能...

VirtualDub 我覺得幾好用...但係...都係剪唔到H.264(已經搵過教學開左H.264個CODE...)

有冇師兄有其他好介紹又或者VirtualDub 係剪到AVC?

謝謝

VirtualDub 我覺得幾好用.. ...
天下第一猛男 發表於 2012-5-25 23:47

smartcutter

smartcutter
momo4321 發表於 2012-5-26 00:03

用過...但開唔到檔案...

我的檔案是AVI...唔知關唔關事...

回復 3# 天下第一猛男

用過...但開唔到檔案...

我的檔案是AVI...唔知關唔關事...

關事呀。Smartcutter 只支援 .ts 及 .mp4 檔案。

可以嘗試把 .avi demux 做 raw stream 再 mux 做 .mp4。
.avi ---(MKVtoolnix)---> .mkv ---(MKVExtract2)---> .h264, .aac ---(mp4muxer)---> .mp4

注意:用 .mp4 封裝,音頻一定要用 .aac。如果格式不合,可以用格式工廠把音頻 raw stream 轉做 .aac。

回復 1# 天下第一猛男

VirtualDub 我覺得幾好用...但係...都係剪唔到H.264(已經搵過教學開左H.264個CODE...)

有冇師兄有其他好介紹又或者VirtualDub 係剪到AVC?

謝謝

有一個設計槪念和用法都和 VirtualDub 相似的程式叫做 avidemux (http://fixounet.free.fr/avidemux/),你不妨試用吓。不過剪 h.264 好慢,都係用 SmartCutter 快、靚、正。不過 SmartCutter 還未成熟,好多 bug。

回復 4# cwchan3618

既然係H.264的avi 咁可以簡單用MKVtoolnix cut 丫 cut完仲會幫你封裝做mkv  真的要重新封裝avi成mp4 用ffmpeg/Megui一步就得 洗乜咁煩- -

回復 6# al24172417

既然係H.264的avi 咁可以簡單用MKVtoolnix cut 丫 cut完仲會幫你封裝做mkv  真的要重新封裝avi成mp4 用ffmpeg/Megui一步就得 洗乜咁煩- -

用 MKVToolnix  剪 h.264 片不能做到 frame accurate,只能去到最近的 packet。如果剪電視錄影每節前面會多咗少少廣告尾,後面會少咗一句半句對白。

如果用 ffmpeg/Megui,就要重壓。這並不是樓主所想。

剪片可試試這個
videoredo tv suite h.264

回復  天下第一猛男

有一個設計槪念和用法都和 VirtualDub 相似的程式叫做 avidemux (),你不妨試用吓 ...
cwchan3618 發表於 2012-5-26 07:45

依個其實我都有用過...但剪出黎D片
畫面好似慢左咁...

再加上剪完後睇過影片codeID唔同左...

回復  天下第一猛男

關事呀。Smartcutter 只支援 .ts 及 .mp4 檔案。

可以嘗試把 .avi demux 做 raw st ...
cwchan3618 發表於 2012-5-26 01:50

THX師兄咁詳盡教學...
但其實我想用最快方法係段片到抽一PART出黎...
最緊要直接同快:)