高清機頂盒問題

事緣小弟個fd有高清機頂盒唔要
送左小弟
型號 OLEVIA ZMT-620FTA
咁呢我唔識高清呢d野
亦唔好笑小弟到今時今日都未睇高清

情況:
我仲用緊舊電視機
依家係公屋天線直駁舊電視機睇電視

咁我見部機頂盒好似有"天線in" "天線out"(小弟都唔太清楚,總之有兩個應該係關於天線既位)
而我既諗法係
將用緊果條公屋天線接去"天線 in"
跟住買條新天線由"天線out"駁去舊電視機
咁樣可行嗎,睇到高清嗎??
thx...

PS小弟對呢d 0知識,望ching多多賜教~

事緣小弟個fd有高清機頂盒唔要
送左小弟
型號 OLEVIA ZMT-620FTA
咁呢我唔識高清呢d野
亦唔好笑小弟到今時 ...
dick5354 發表於 2012-5-31 11:25

正確

回復 2# Portrait

多謝ching指點
同埋有樣野我想問埋
插3色線係咩黎???
要插左先睇到高清???

回復  Portrait

多謝ching指點
同埋有樣野我想問埋
插3色線係咩黎???
要插左先睇到高清??? ...
dick5354 發表於 2012-5-31 11:43

搞錯左.....
要插三色線先睇到
個天線 out 插返落電視係睇原本模擬訊號

你部電視係舊款大牛龜?
大牛龜要插黃白紅3色
如果部電視有 S-video 頭/色差就插呢兩隻啦,效果會好 d

回復 5# Portrait

岩岩諗起d野~

我部電視係超舊,舊到應該無人信

唔好意思,可能要你聽無聊故仔
咁大約幾年前又係有fd唔要ps2 打算送俾我(果陣佢玩ps3)
咁果日佢帶左上黎諗住係我屋企裝黎玩

佢先發現原來部電視舊到無所謂要插既位(3色線???其實我都唔清楚係咪要咁叫)
總之就係有野要插左先打到機,但我部電視就無呢個位
咁就無計,佢將部ps2送左俾第個(咁尼樣唔係重點,我唔好打機)

咁樣既話,我咪有機頂盒都睇唔到高清,
要買高清電視???

回復  Portrait

岩岩諗起d野~

我部電視係超舊,舊到應該無人信

唔好意思,可能要你聽無聊故仔
咁大約 ...
dick5354 發表於 2012-5-31 12:09

你有機頂盒,可接收數碼廣播(即睇到高清 and 標清台)
由于你部係大牛龜,就當然無高清效果

要有高清畫面,咁你可以買部 iDTV,機頂盒作為錄影用途

回復 7# E680i

照ching你咁講
我係咪都因為有機頂盒
可以收到d高清台
如:高清翡翠台

但係只係無所謂既"高清效果"??

同埋有樣野我諗我必須要搞清楚

我就咁由機頂盒out 駁去舊電視機就睇到(無高清效果既高清台)
定係都要插埋3色線,
因為如果都要的話,我部電視就好似我之前所言,舊到無呢個位插
咁所以結果都係睇唔到(無高清效果既高清台)

有d"侵"sor~

回復  E680i

照ching你咁講
我係咪都因為有機頂盒
可以收到d高清台

但係只係無 ...
dick5354 發表於 2012-5-31 12:37

係!

機頂盒接法如下

天線>>>(天線in/RF in)OLEVIA ZMT-620FTA(三色線)>>>電視機AV in

回復  E680i

照ching你咁講
我係咪都因為有機頂盒
可以收到d高清台

但係只係無 ...
dick5354 發表於 2012-5-31 12:37

如果你部電視舊到無 AV in,咁真係無法!
影個電視機後面睇下

我就咁由機頂盒out 駁去舊電視機就睇到(無高清效果既高清台)>>>>唔得
定係都要插埋3色線,>>>>係