今日DBC 好似開始出新聞O既字啦

O岩O岩留意到, 有野睇啦

good_pig 發表於 2012-5-31 11:51

URadio
RTHKP
CNR HK
BBC WS
都有野睇

good_pig 發表於 2012-5-31 11:51 AM

昨晚已經有。
之前仲出左一輪亂碼添。

正!要show俾市民睇到數碼廣播既優點,同普通FM/AM唔同,先會吸引人去買機來聽數碼廣播節目。

正!要show俾市民睇到數碼廣播既優點,同普通FM/AM唔同,先會吸引人去買機來聽數碼廣播節目。 ...
frankfrank 發表於 2012-5-31 12:58

有 RDS 架 FM 收音機理論上都可以 show text message 喎!~ 有錯請指點!~

回復 5# sonycliepda

係, 但出嚟出去都係同一句slogan

有 RDS 架 FM 收音機理論上都可以 show text message 喎!~ 有錯請指點!~
sonycliepda 發表於 2012-5-31 13:22

有好多功能來咗香港可能因為成本關係都廢咗武功啦,例如電視都話有TELETEXT功能,好多電視機都有粒制,咪一樣廢咗!重有,有無注意亞視?好多節目本來係外國片都無咗原聲帶,原聲帶唔使配音唔明點解唔播出來?又無加字幕, 就算有都唔係可以俾觀眾選擇開關果種,係印死咗系画面上面

回復 7# frankfrank

亞視廢到連 EPG 的節目內容 都無,得個節目名算,

RTHK 的 DAB 上星期已有出即時交通新聞UPDATE,但字太细,邊開車邊看更危險.

直家除了 DBC牌都吾多其他牌子出中文顯示DAB+數碼收音機,袋裝機,手提機,桌面機都選擇吾多,借問聲你地 32台出中國城市天氣會吾會有個?號出現最高幾多度?最低幾多度?每組中文字後出現?號部 ijoy除了這個32台有 ?號出現其他又冇.....