港幣168 買咗舊垃圾

今次唔係我,係我細佬,佢屋企呢排又係落雨就起格,佢原本用開大陸幾十蚊既X貝銀色放大器,原本冇乜問題,但就嫌呢排落雨有少少唔穩定,今日打嚟問我,我同佢睇,原來佢去咗鴨記買咗舊咁既嘢番嚟,完全唔用得,售價168大元,佢聽咗檔主講,話X貝嗰隻好熱,會影響接收同降壓,呢隻至好,點知,番嚟插落去,完全收唔到,唔係話冇訊號,而係訊號只收到EPG,調過由最低去到最強,都係咁,完全冇畫面,只接收到EPG,燈都著,佢去換,去到檔主有換俾佢,但響嗰度試又冇問題,檔主換過第二隻俾佢,番嚟又係咁。
請問各位大哥,乜嘢情形會咁,響自己度唔得,響佢度得?而且,自己本身唔係唔得,反而插咗佢先唔得。請俾少少意見,唔該晒。

X貝其實比想像中好, 以大陸賣RMB1X黎計係超值, 只係鴨寮街某兩檔賣得太貴o者
拆開呢隻野, 裡面可能同X貝差不多
毛病可以有好多種, 例如求放大倍數不求放大質量, 連噪音都放大埋; 或者將唔應該放大既訊號 (如900MHz以上既手提電話機站訊號) 都放大, 訊號爆棚掙爆隻放大器/接收機...
不如換隻分體式萬視達masda U8000, 你細佬買果檔可能都有. 雖然都係RMB70既貨色. 再唔係又田中/高田.
又其實, 你唔係都有幾隻放大器響手?

X貝其實比想像中好, 以大陸賣RMB1X黎計係超值, 只係鴨寮街某兩檔賣得太貴o者
拆開呢隻野, 裡面可能 ...
dicklui 發表於 2012-7-15 01:46

多謝師兄。叫佢唔好買了,用番X貝仲好。係呀,我都有幾隻啦。
鴨記賣四五十架。

講番呢隻,奇怪既係,佢番嚟插咗之後,比唔插仲差,我都未曾見過有一隻放大器係咁,最起碼,就算冇改善,都唔會完全冇畫面(正確插住,有電源計)。

但最奇係,去到檔主度,又冇問題喎。(最起碼,佢話見檔主有改善,冇咗雪花,檔主用模擬收俾佢睇)

而最奇既又係,換過第二隻俾佢,番到嚟,一樣唔得。

回復 3# momo4321

有時候放大率(GAIN)過大也會影響效果,有沒有試過從最小開始逐漸加大?

回復  momo4321

有時候放大率(GAIN)過大也會影響效果,有沒有試過從最小開始逐漸加大? ...
herick 發表於 2012-7-15 11:06

試過,由最小到最大,也由最大到最小。

多謝師兄。叫佢唔好買了,用番X貝仲好。係呀,我都有幾隻啦。
鴨記賣四五十架。

講番呢隻,奇怪既係,佢 ...
momo4321 發表於 2012-7-15 07:44

本身大廈天線太強就會有咁既效果, 並唔係係唔係都隊隻放大器就一了百了.

本身大廈天線太強就會有咁既效果, 並唔係係唔係都隊隻放大器就一了百了. ...
Brainstomer 發表於 2012-7-15 15:32

呢個都明。

我想知既係,點解隻隻放大器都冇問題,人地唔好都唔會話冇嘢睇,係呢舊先乜都冇啫。

咁大廈訊號強,對隻隻都強,唔會淨係對呢舊嘢先強既。我唔明就係呢度。

証明件野廢, 幾十蚊貨仔都好過佢 ........  舊幾水老早就買高田好過.........

不如攞去樓主家中試試會點

睇返張相,係咪兩個 output 都係咁差?....... (睇過說明書咪)

不如攞去樓主家中試試會點

睇返張相,係咪兩個 output 都係咁差?....... (睇過說明書咪) ...
yufleung 發表於 2012-7-16 17:51

攞咗去試囉,響我度一樣唔得,完全冇嘢睇。兩個output都一樣。