加放大器反而睇唔到某些頻道?

搜台一般信號都有4x%
但是質量就只有20-30%
請問怎麼可以提升到呢?

另外我屋企找到722 cctv5,想信號好一點就加左放大器,
但點解天線無轉過反而加放大器就看不到, 一片黑色,
一唔用放大器就正常收到呢?

謝謝

搜台一般信號都有4x%
但是質量就只有20-30%
請問怎麼可以提升到呢?

另外我屋企找到722 cctv5,想信號好一 ...
ecorange 發表於 2012-7-20 08:36

有時都唔知點解,請睇下我既經驗:
http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=1827203

好多人都以為加放大器就可+大所有訊號 , 實際係某訊號強左, 自然其他就弱左, 天線行75MHZ , 係唔會OVER的, 所以世事無兩全其美, PLS自行取捨..........

有時都唔知點解,請睇下我既經驗:
momo4321 發表於 2012-7-22 18:44

Thanks ching
好奇怪地我用過兩隻放大器效果都一樣,信號品質同信號等級既%都無變過
加同唔加放大器都無分別

好多人都以為加放大器就可+大所有訊號 , 實際係某訊號強左, 自然其他就弱左, 天線行75MHZ , 係唔會OVER的,  ...
xyz# 發表於 2012-7-22 20:16

但係我加左放大器,信號品質同信號等級%都同無加一樣,無強又無弱到。
試左兩隻都係咁

回復 5# ecorange

有D 產品無論訊號強/弱, 都會顯示一定數值  ,不可盡信.............

好奇怪地我用過兩隻放大器效果都一樣,信號品質同信號等級既%都無變過
加同唔加放大器 ...
ecorange 發表於 2012-7-22 21:02

有時過強或過弱都會咁,可以調節大小試試,但總好過我前面講那只,點調都冇。

有些個別裝置,強弱都係咁,不能信晒。

加同唔加放大器 ...
ecorange 發表於 2012-7-22 21:02

每個裝置都表示訊號強度都唔同,我兩個機頂盒及一張電腦TV卡都係咁。

我一部STB,要訊號強度在20%以上,訊號品質在50%以上才能正常接收。而另一部則沒有訊號品質,只有訊號強強度顯示,要40%以上才能收到畫面。至於TV卡,一收到就係100%,收唔到至少都有80%所以唔可以信晒,要用自己經驗去慢慢摸索。比較正常的做法,係先將天線拔除,看看仲有冇訊號顯示,然後再插上天線查看訊號是否有變化。

一般嚟講,訊號長期停留在一個百分比,就唔係正常,呢個唔正常,係話顯示唔啱啫,唔係話接收唔正常。好似我張TV卡咁,梗100%,我都知梗係唔係啦。
而且訊號一定會有少少變化,一般約在1-2%間走動,如果長期停留在一個地方,那個訊號%就不用相信了。

我覺得加唔加裝放大器最明顯分別係打風落雨果時,用作加強訊號穩定性,平時唔會睇得出分別,唔知大家覺唔覺得?
真係唔明點解數碼廣播會受到天氣影響.....

好多人都以為加放大器就可+大所有訊號 , 實際係某訊號強左, 自然其他就弱左, 天線行75MHZ , 係唔會OVER的,  ...
xyz# 發表於 2012-7-22 20:16

天線係行75 ohms, 而非75MHz