我想請問..有關天線長短 跟 電視接收的影響 (已解決)

我想請問..有關天線長短 跟 電視接收的影響

我在牆身出來
(牆身)=====A======(分接器)=========(電視卡)正常 但奇怪是同一個台, 字幕語言1是繁體 有時語言1是簡體  語言2是繁體  麗音都是 每次開有時都會轉 但大電視反而冇咁 同接收足唔足有關嗎?

分接器為萬事寶, 依兩隻都有試過

(分接器)另一邊係電視但成日開出離....有時有字幕 一時又冇, 唔係節目問題...同一個有字幕既節目都時有時冇.......佢揀字幕會係冇野揀

如果..我以將A位改短d 會唔會有影響?? 因為A果個位其實係幾長, 但目前幾個高清台都睇到冇lag冇格仔的

謝謝

先唔講分插,
有時冇字幕係訊號本身唔穩定有關
而唔同牌子嘅電視接收力亦可以差好多
至於用電腦收d setting會跳就應該同訊號冇直接關係
估計軟體問題機會較大

先唔講分插,
有時冇字幕係訊號本身唔穩定有關
而唔同牌子嘅電視接收力亦可以差好多
至於用電腦收d setting ...
Xingson 發表於 25-7-2012 18:19

我電腦就係用MyGica X8558Pro用wmc睇, 基本上都ok 只係d字幕同語言好似經常掉位,

但個電視係ACL機頂盒, 就有時候會冇字幕 間歇性 就唔知係邊著手好....謝謝師兄你回覆

我電腦就係用MyGica X8558Pro用wmc睇, 基本上都ok 只係d字幕同語言好似經常掉位,

但個電視係ACL機頂盒,  ...
惡魔城城主 發表於 2012-7-26 00:24

我部sharp前代idtv所謂頂級機個接收都唔強,加上我大廈訊號唔強,有時都會冇左字幕,甚至顯示弱訊號有野睇...

回復 4# Xingson

我果度奇怪係...好似廳-電視(冇放大器都睇到) 同另一間房-電視(兩邊要有放大器至睇到), 兩邊都有放大器似乎冇咁既問題...因為廳度有放大器 我房比較近廳所以直插就睇到, 就冇加放大 只有加d所謂 lost少既分插......咁我只好試下......

回復  Xingson

我果度奇怪係...好似廳-電視(冇放大器都睇到) 同另一間房-電視(兩邊要有放大器至睇到), 兩 ...
惡魔城城主 發表於 2012-7-26 10:05

線材質素都有關係,你用乜線材,是否diy插頭 ~ 插萬視宝?

其實最好響牆身至分插之間(A)加放大器, 越接近牆身越好

不過你講既問題, 似係tv既firmware bug多D

線材質素都有關係,你用乜線材,是否diy插頭 ~ 插萬視宝?
singkee1 發表於 26-7-2012 19:37

線係好普通果d...頭就係買d好少少既夾....

其實最好響牆身至分插之間(A)加放大器, 越接近牆身越好

不過你講既問題, 似係tv既firmware bug多D ...
KinChungE 發表於 27-7-2012 00:09

但果舊acl好似官方冇update了 已是再新 (唔計第三方)

但果舊acl好似官方冇update了 已是再新 (唔計第三方)
惡魔城城主 發表於 2012-7-27 00:22

ACL已經停哂所有機頂盒既更新