請教一下需要買放大器嗎?

家有兩部電視,宜家係入屋公共天線就咁插個分插分兩條線,兩條天線分別入機頂盒再去電視。

兩部電視睇高清無問題,問題係睇返普通電視可以話完全睇唔到咁滯,超多雪花

開住機頂盒都還可,只係超多雪花,唔開機頂盒直頭睇唔到影咁滯,間中有聲聽下......

想問可以點解決?

其實唔使點問你自己都可以試結果。
目前喺:1in2out
TEST:1in1out
即知結果有無需要買放大器。

你用什麼分插?

開住機頂盒都還可,只係超多雪花,唔開機頂盒直頭睇唔到影咁滯,間中有聲聽下......
terryho666 發表於 2012/7/26 14:37

很多機頂盒的天線 Loop out 都要開著機頂盒才有訊號輸出。關閉機頂盒等於拆走電視與機頂盒之間的一截天線。

回復 1# terryho666

可以加放大器駁一個 F 型一開四,分別駁 2部 STB 及 2 部 TV,
訊號可直到 TV,無須經 STB。

回復  terryho666

可以加放大器駁一個 F 型一開四,分別駁 2部 STB 及 2 部 TV,
訊號可直到 TV,無須經  ...
singkee1 發表於 2012-7-26 19:04

咦,呢個方法可行WO,有無巴打可以介1開3或者4既放大器?

因為其中一部電視將轉IDTV

咦,呢個方法可行WO,有無巴打可以介1開3或者4既放大器?

因為其中一部電視將轉IDTV  ...
terryho666 發表於 2012-7-26 20:36

呢隻係新產品 1開4,Yahoo 賣 $172,

呢隻視貝,鴨記幾草野。

最穩陣就萬視宝 + 8 仔一開四分線器,但最貴,約 $300

呢隻係新產品 1開4,Yahoo 賣 $172,

呢隻視貝,鴨記幾草野。

最穩陣就萬視宝 + 8 仔一開四分線器,但 ...
singkee1 發表於 2012-7-26 22:22

唔該晒,搵日行下鴨記望下先