天線咁拉有冇問題

請教電視天線問題

想問,廳、房都有電視(合共三部),接收數碼信號睇高清。

天線既拉法有冇咩注意?會唔會好似電腦上網咁需要買部類似router既物體作信號分發?

定係天線會好似電線攞電咁,一條線有幾三個缺口,三個位都攞到電(信號)?
===========
問題係大廈天線拉左入a房,
a房拉左條線去b線
b房拉左條線出廳
廳又拉線入c房

房同廳都有電視
電燈師傅咁拉有冇問題?

可以用电视信号分配器,即一分三的。

a房拉左條線去b線
b房拉左條線出廳
廳又拉線入c房

房同廳都有電視
電燈師傅咁拉有冇問題?

視乎入屋訊號強度。

只要訊號夠強,線材又不太差的話,一條線走遍全屋,中途在每個電視位剪開加分線器都無問題,這是最易走線也是最慳線的做法,有需要的話就在入屋位置加放大器。

訊號差的話,在入屋位加放大器,再去分線器(有些放大器本身已是一出二/三/四,無需再加分線器),然後獨立拉線去每個電視位。

多謝兩位ching,我明點做了

請教電視天線問題

想問,廳、房都有電視(合共三部),接收數碼信號睇高清。

天線既拉法有冇咩注意?會唔 ...
唔方好人 發表於 2013-5-27 12:55

一般師傅都係咁拉線法,最理想就係用晒 F 型牆插,
如工程已做妥,到時接收有問題再算啦!

a房拉左條線去b線
b房拉左條線出廳
廳又拉線入c房

房同廳都有電視
電燈師傅咁 ...
唔方好人 發表於 2013-5-27 15:39

最理想係最近source一次過一開__
但A=>B=>廳=>C, 如果level足+loop-through splitter instead of balanced splitter的話
問題相對不大

最理想係最近source一次過一開__
但A=>B=>廳=>C, 如果level足+loop-through splitter instead of ba ...
volante8657 發表於 2013-5-28 23:45

本地買到的牆座天線插,究竟是 loop-through splitter 還是 balanced splitter,
真是不知道。
分線器就只有 balanced splitter。

大部份問題樓上師兄都經已解答,小弟補充些少... 如果要求廳/A/B/C房都睇到電視,即是總共需要四個天線插座outlet,要注意愈後位置outlet,訊號會愈弱,即是C房將會最弱,而太弱訊號未必足夠提供電視使用,所以小弟經驗係唔好慳cable錢,盡量買靚線 (單支蕊線、網線愈密愈好),outlet內接駁位唔好做得馬虎,是但一樣做得唔好都對效果好大影響,如果最後尾位訊號真係太弱,推唔郁電視機,唯有加放大器,我有朋友屋企拖五個outlet,最初叫裝修師傅搞埋,但個師傅搞到一鑊粥,蕊/網線short晒,得頭兩個位睇到,最後要幫佢拆開晒outlet再重新整過,好彩最後尾位唔使加放大器都睇到。

大部份問題樓上師兄都經已解答,小弟補充些少... 如果要求廳/A/B/C房都睇到電視,即是總共需要四個天線插座 ...
eric411 發表於 2013-5-29 22:38

如 #7 ching 所言,如果用的是 loop-through splitter,
萬視宝稱「分岐器」。
就不會有尾位訊號過弱問題出現,
但現有產品全部都無註明規格。