買了萬視、佬、wtb204w

由於家中電視訊號好差,好多雪花,之後買左高記603但無用。所以去鴨記,問下人有咩介紹,老闆就叫我試,萬記wtb 204。因為我想分三間房,所以買一分四。反去一試,由牆出的rf 到wtb 204w 到房一,只試了一部。一樣都係花但好少少。同埋要拎住個放大器試方向就好似好啲。。,要都要想問下,其實係唔係其他問題?而唔單係訊號因半幾部而減弱?定係大廈訊號問題?請各位教下路要點做,多謝。

雪花多會唔會係總線未駁好啊?

雪花多會唔會係總線未駁好啊?
stevenlok 發表於 2013-5-28 10:16

總綫你係講入屋果條? 定係邊條?

我今日會試換埋牆身的插頭, 唔知係唔係太舊而花锈

總綫你係講入屋果條? 定係邊條?

我今日會試換埋牆身的插頭, 唔知係唔係太舊而花锈 ...
hkman 發表於 2013-5-28 12:18

入屋果條

由於家中電視訊號好差,好多雪花,之後買左高記603但無用。所以去鴨記,問下人有咩介紹,老闆就叫我試,萬 ...
hkman 發表於 2013-5-28 08:34

除左放大器,仲有線材,插頭及接駁方法。
我用高記 601,係完全無雪花、雜訊,畫面百份百乾淨。

除左放大器,仲有線材,插頭及接駁方法。
我用高記 601,係完全無雪花、雜訊,畫面百份百乾淨。 ...
singkee1 發表於 2013-5-28 20:43

我買左 萬記的牆身的插頭, 線用所謂STANDARD 的 5C2V, 接的方法, 係F 頭, 加 個頭轉返 RF 頭, CHING, 其實我仲有咩可以試?
P.S. 我之前上網查呢D 野, 都見到CHING 係其他FORUM 教人,
你有提過萬記得 UTB30HK, 但係而家買唔到了. 所以買 而家有的WTB204
之前其實買左個 高田603, 但唔WORK... 仲係花晒, 要人手係空中, 轉黎轉去,
先有個位會消DD, 好似下面張圖.

我買左 萬記的牆身的插頭, 線用所謂STANDARD 的 5C2V, 接的方法, 係F 頭, 加 個頭轉返 RF 頭, CHING ...
hkman 發表於 2013-5-29 01:30

放大器不同天線,無須改變位置,測試接收方向,
如要人手係空中, 轉黎轉去,先有個位會好DD,
我懷疑插頭接駁不良,搖動放大器時,影响到訊號傳送。

就模擬訊號來說,用 5C2V 是不足的,
最好用多屏蔽密網線材,提高抗干擾能力,如 1694a。

條 5C2V 是否連 RF 頭的現成天線?
你還有其它電視要駁,建議你買 RG6U 線材, ,
用適合的插頭 diy 天線,盡量不要用轉插。
(用一般的RG6U便可,無須1694a,太貴了)

公屋,數碼廣播前的 ....