原來壞分線器

我房裡的天線位有個一出三分線器,分別駁去 Digital TV Card、Analogue TV Card 的 TV 及 FM。

以往,用 DVBViewer 看 82、83、85 台,天線訊號強度有 7x~8x%。舊四台 11、16、81、84 也有 5x~7x%,雖然數值較差,但絕小出現爆格。

大約兩個月前開始,覺得用 Analogue TV Card 看電視時雪花越來越多,用 Digital TV Card 看舊四台也開始出現爆格,而且越來越嚴重,DVBViewer 顯示的強度到最近更跌到落 3x~4x%。不過,82、83、85 台仍舊正常,天線訊號跟以前一樣是 7x~8x%,所以一直以為個別頻道的訊號有問題,無想到是分線器有事。

剛才心血來潮試試拆走個分線器,直接將房的天線駁入 Digital TV Card 看 81 台,天線強度立刻上升到接近 70%。剛好手頭上有個有線電視的一出三分線器,換上去後,數碼舊四台的訊號只是微跌 2~3%,仍然有 6x%,Analogue TV Card 的雪花也明顯改善了!

裝回舊分線器再試一次,舊四台立刻爆格,Analogue TV Card 的雪花又回來,原來真是分線器壞了!

壞了的 8 仔一出三分線器,印象中大約 2009 年買 Digital TV Card 時一拼買入的,大約用了四年。

換入的有線電視一出三分線器

想問:  
高清要不要好一點(即兮貴啦)的分線器?
見出面有D標明兮 for HDTV (xxxxx MHz)....

其實分線器入面有d乜?
唔駛俾電、冇機械零件,其實應該好難壞…唔通入面有野鬆/焊點甩咗?

想問:   
高清要不要好一點(即兮貴啦)的分線器?
見出面有D標明兮 for HDTV (xxxxx MHz).... ...
toylet 發表於 2013/5/31 20:02

視乎本身強度吧,以我張 Digital TV Card 來講,6x% 頭以上,基本上已經無問題,如果直入有近 70%,一般分線器減弱幾個 % 都仍然有約 65%,應該都無問題。

其實分線器入面有d乜?
唔駛俾電、冇機械零件,其實應該好難壞…唔通入面有野鬆/焊點甩咗? ...
C-Leung 發表於 2013/5/31 20:13

剛撕開個 8 仔張貼紙,都不見有螺絲位,似乎整個是密封的,想拆都拆不開!

其實分線器入面有d乜?
唔駛俾電、冇機械零件,其實應該好難壞…唔通入面有野鬆/焊點甩咗? ...
C-Leung 發表於 2013-5-31 20:13

入面係有零件的

剛撕開個 8 仔張貼紙,都不見有螺絲位,似乎整個是密封的,想拆都拆不開! ...
C_Law 發表於 2013-5-31 20:50

係law, 搞到想研究下都難

入面係有零件的
Clarkson0729 發表於 2013-5-31 23:29

估到,但唔駛另外俾電應該好難會壞吧

估到,但唔駛另外俾電應該好難會壞吧
C-Leung 發表於 2013-5-31 23:35

要俾電 我覺得仲快壞...雖然部份電視機天線 input  會有1V feed返轉頭...