兩頭蛇天線

老豆屋企有座山阻住, 收九龍坑山一般都係好差, 重發覺越來越差,
剛裝好已經是緊緊收到香港全部台, 用咗兩年鬆D就HDJ成日起格,
去較吓佢, 唔旭由自可, 一旭重死, 向左只收到HDJ, 向右就收到Asia & old 4 同大陸台
較天線幾次, 前後幾個月, 全屋企人投訴不斷
最後靈機一觸, 用兩支天線, 分別指向左右最好嘅位置,
掂晒, 香港全部台大陸台共廿幾三十個台 No problem

靚嘢即係靚嘢, 兩年幾重寧立立

紅花嶺收唔收到?

紅花嶺收唔收到?
Brainstomer 發表於 2013-6-2 04:27

呢層真係唔知wor.  就算我呢度過兩間屋用一支天線都收得好好. 要試

我屋企都係咁1開2, 好過1開2 PANEL

回復 6# 普羅

我係天線 2合1 wor

入到屋再一開8

會唔會收紅花嶺站或374站好d? 不過係垂直極化既,天線垂直(你依家係水平極化)。。。又其實大陸台都係垂直極化。。。

靚嘢即係靚嘢, 兩年幾重寧立立
FUYL 發表於 2013-6-1 23:45

呢類東東我都贊成........貴買平用。

會唔會收紅花嶺站或374站好d? 不過係垂直極化既,天線垂直(你依家係水平極化)。。。又其實大陸台都係垂直極 ...
dicklui 發表於 2013-6-2 21:54

"紅花嶺輔助發射站 覆蓋範圍:軍地、龍躍頭、鹿頸、沙頭角等。"   

唔近我樹,  我在河上鄉以西 (but not 河上鄉)