點解我張電視卡經常有D台睇唔到??

我個張係幾年前Magic-Pro Pro-HDTV S
重新搜台過幾次, 次次都話搵到晒11條數碼台, 但都會有台睇唔到
感覺好唔穩定, 已經係用公共天線, 頭先明明睇到國際台, 而家又睇唔到
而家睇唔到既台有81翡翠, 84明珠, 11亞視, 16國際
已更新最新driver

公共天線不是強訊號的保證,cable 及插座,插頭也帶來lose

公共天線不是強訊號的保證,cable 及插座,插頭也帶來lose
sfkwong 發表於 2013-6-9 07:16 PM

明明搵到台又睇唔到咁搞笑
btw可以點改善??

perhaps it's a hardware issue
try another card?
roadwarrior 發表於 2013-6-10 07:06 PM

就係冇
唔敢買張新會唔會有同樣情況

又或者揀錯發射站
我屋企收到飛鵝山和慈雲山
如果揀左慈雲山果個CHANNEL ,即使SCAN 到都會睇唔到,或者不穩定

又或者揀錯發射站
我屋企收到飛鵝山和慈雲山
如果揀左慈雲山果個CHANNEL ,即使SCAN 到都會睇唔到,或者不 ...
mingr 發表於 2013-6-10 08:14 PM

點揀

呢d卡 個條天線要用好D 去鴨記買條RG6試下

呢d卡 個條天線要用好D 去鴨記買條RG6試下
DanielHO 發表於 2013-6-10 08:45 PM

我就係RG6, $8/ft架
可能華輝貴D, 我仲有張單
全名: Canare L-5CFB RG6 75ohm Coaxial Cable

我就係RG6, $8/ft架
可能華輝貴D, 我仲有張單
全名: Canare L-5CFB RG6 75ohm Coaxial Cable ...
outdate怪魔 發表於 2013-6-10 21:15

8蚊好貴 街邊檔3蚊個D一樣 可能db唔夠 bypass outlet 都係唔得就收返黎有問題