[開箱] [開箱]AverMedia LiveGamer Portable 入手

本人第一次寫開箱文, 經驗不足, 但又想分享自己所買的新玩意, 所以就硬住頭皮整個簡單開箱文~ ^^
由於個人自發 & 即興, 所以整篇文章都係用口語化地將我所思所想打字咁打出黎, 希望唔好介意, ^^ 多謝~!!

最初想買CAPTURE CARD, 型號係AVERMEDIA 既LIVE GAMER卡, 但冇幾耐呢隻新款CAPTURE BOX 推出, 我就開始心大心細;
想了兩個星期, 終於做左個決定, 就係買呢個左外置CAPTURE BOX.

點解我會有咁既決定, 就係因為想試一試佢個手提式既方便, 變左唔洗焗住固定一台電腦用, 終於可以帶去朋友屋企錄低精彩既遊戲作戰畫面.

我之前都有上網做過RESEARCH, 好多人都話個圓圈係IRON MAN個心口燈.......係幾型既........ -0-"" 方便既係佢只需要usb電源就可以power on . (雖然這台產品mac不合用, 但借usb port供電使得一切都變得簡單~)

全新一盒裝的主機說明書連接線, 想不到會跟得咁齊..... (過千銀既貨品冇可能唔比齊D附件我地D 忠實用家丫嗎~!? -0-")
不過點解我會選擇live gamer series呢, 係因為佢送埋套xsplit software, 可以用黎live stream個畫面上網比人即時睇~!! (呢個功能我最by)

唔洗多講, 師兄們一睇就知, 除左有hdmi port, 重有埋av in, 唔知黎緊睇波(足球)可唔可以用佢黎錄低d精彩既球賽呢~!?

個sales同我講, 電腦用又得, 獨立唔經電腦用又得, 係真嫁wo~!!得左~!!

總結: 成盒野連包裝都唔算好大盒, 所以可以影既相又唔會太多, 而我對電子產品既知識只係普普通通, 上網serach完資料再落場問多兩野就買左, 所以好多操作上或者軟件上既都還要摸索.....

之前都係睇d師兄post既文章比較多, 今次難得買電腦相關既產品, 所以一開盒就影相post上黎, 分享分享~!!

希望有d好似我之前咁未有主意買邊款既朋友, 可以參考下我既分享, 同埋睇到個size, 我覺得真係算係好細隻(相比佢同牌子有隻EZ 字頭既外置錄影盒黎比較的話~~)

多謝分享
請問師兄呢隻野過唔過倒HDCP (e.g. iCable NowTV decoder out HDMI signal)
錄出黎係乜格式呢? 唔洗駁電腦都錄得即係hardware encode? Thanks