想多個台睇喎

HKTV係咪姐係好似mytv同盒子嘅模式咁?
盒子又搵唔搵到佢個apps呢?
想多個台睇喎....

香港好似得返一個台睇,我都想好似大陸幾十百個台揀呀!

Extrar 發表於 2014-10-30 18:01

對,仲要係一個越來越垃圾的廢台

Extrar 發表於 2014-10-30 18:01

所以咪越來越多人睇iptv,包括我

而家已經唔興呢D上世紀既廣播模式啦

Extrar 發表於 30-10-2014 06:01 PM

大陸啲台係多得揀但唔好睇
係似都係似台灣啦

係似都係似台灣啦
pakchi70 發表於 2014-10-31 00:05

內地的電視台均是「黨台」,晚上黃金時間只能播放境內節目。

係似都係似台灣啦
pakchi70 發表於 2014-10-31 00:05

搞清楚,台灣有20個數嗎地面廣播電視台
而你見到嘅「好多台」,其實係台灣嘅有線電視頻道,係要畀月費收睇,只係覆蓋率極高咁解
而且台灣有唔少人唔滿意有線電視嘅畫質同頻道質素,
所以凡事唔好淨係睇表面

搞清楚,台灣有20個數嗎地面廣播電視台
而你見到嘅「好多台」,其實係台灣嘅有線電視頻道,係要畀月費收睇 ...
kachungho 發表於 31-10-2014 08:51 PM

我知,但佢地啲有線收費電視月費平到根本每家每戶都有
畫質差呢個的確係問題⋯好多台都仲係4:3

我知,但佢地啲有線收費電視月費平到根本每家每戶都有
畫質差呢個的確係問題⋯好多台都仲係4:3 ...
pakchi70 發表於 2014-10-31 23:56

其實仲有個原因,
喺香港,普通大廈有公共天線差唔多係必然嘅事,但係台灣就唔係,
唔裝有線電視嘅話,可能會完全無電視睇,
而台灣有線電視係要強制轉播地面廣播頻道,
所以就算畫質+節目差,好多人都焗住要裝