[測試] HKTV新出android app,有冇人裝左落tv box度可以正常睇到?

https://play.google.com/store/ap ... tv.android.hktvmall
我剛試Mygica v1200,見到個介面,但睇測試節日時黑畫面,剩係聽到聲,但手機同10.1"平板就正常睇到,唔知會唔會係手機專用,盒子版本未出?

我剛試Mygica v1200,見到個介面,但睇測試節日時黑畫面,剩係聽到聲,但手機同10.1"平板就正常睇到,唔知 ...
EOS5 發表於 2014-11-7 16:42

play 安裝是電話使用得

HKTV 下載
http://prelaunch.hktvmall.com/#devices

我剛試Mygica v1200,見到個介面,但睇測試節日時黑畫面,剩係聽到聲,但手機同10.1"平板就正常睇到,唔知 ...
EOS5 發表於 2014-11-7 16:42

盒子版本去hktv官網下載安裝。

另外,有機會hktv更改server/network進行中,短暫性有未能正常播放。

約7點的時間,我用平板+手機app 都係睇唔到直播,出此文之前幾分鐘,正常地睇到直播無問題。

play 安裝是電話使用得

HKTV 下載
LUMIX_FZ30 發表於 2014-11-7 19:24

Thanks師兄,以為Google play個app盒子都用得添,原來for 手機only... 難怪部Mygica用唔到。

盒子版本去hktv官網下載安裝。

另外,有機會hktv更改server/network進行中,短暫性有未能正常播放。

約7 ...
peter_chan 發表於 2014-11-7 20:00

師兄你講得o岩,過去幾日,我部盒子用網頁dl個app試睇都好流暢,但由頭先四、五點開始到而家就係咁窒,好多時斷畫面又唔識resume返,好大可能係技術人員做緊野。

盒子版可以系手機平板用,照你咁講調轉就唔得

師兄你講得o岩,過去幾日,我部盒子用網頁dl個app試睇都好流暢,但由頭先四、五點開始到而家就係咁窒,好 ...
EOS5 發表於 2014-11-7 20:23

一陣十至十一再試啦,高調叫人試,即管睇下會唔會有問題

盒子版可以系手機平板用,照你咁講調轉就唔得
frankfrank 發表於 2014-11-7 20:30

我估應該係,因為從hktvmall官方網頁dl個812kB大小 apk file可以正常於手機同盒子操作,但今日至放上Google play既官方app又只可以於手機正常使用。

一陣十至十一再試啦,高調叫人試,即管睇下會唔會有問題
peter_chan 發表於 2014-11-7 20:31

佢咁高調叫人試,相信到時會增加頻寬,測試最高容量,以應付19號開台突然增加既觀眾人數。

回覆 8# EOS5
啱啱去咗google play睇你話手機嘅app同盒子用嘅有d唔同,手機個app有購物平台但係盒子版就單睇直播可以去到1080p