[測試] Testing HKTV 1A (0.9.4) @ MINIX NEO X8-H

之前在大陸用VPN試, 唔得,
返到香港用BB100試, 得左,
試左一晚, 零卡頓
HKTV對網速要求唔低, 動態調節未成熟...
去片: http://www.youtube.com/watch?v=FlHIOyvt1pM

之前在大陸用VPN試, 唔得,
返到香港用BB100試, 得左,
試左一晚, 零卡頓
HKTV對網速要求 ...
bee8013 發表於 2014-11-15 00:03

你講完我覺得奇怪, 因為琴日HKTV仲係放緊720p落tvbox app. 所以我再抽多次link驗證, 發覺HKTV改左bandwidth做~4.8mbps, 竟然上左1080p, 不過wiki好似話開台會落返720p

你講完我覺得奇怪, 因為琴日HKTV仲係放緊720p落tvbox app. 所以我再抽多次link驗證, 發覺HKTV改左bandwid ...
ip4368 發表於 2014-11-15 00:42

右下角係D, 即係幾多? 我在大陸用VPN 試一直都係D, 只不過BANDWIDTH頂唔住成日窒, 一窒完聲畫就會亂晒, 返到香港用BB100測試正常晒~

右下角係D, 即係幾多? 我在大陸用VPN 試一直都係D, 只不過BANDWIDTH頂唔住成日窒, 一窒完聲畫就會亂 ...
bee8013 發表於 2014-11-15 00:51

昨天的D是720p, 今天的D是1080p, 確實轉resolution時間不清楚, 其實這兩三天HKTV一直只給TV Box訊號D, 所以你見到係D好正常. 大陸D bandwidth就唔好提啦, 曾經有個香港電視台駐中國記者講過, 大陸同你講100mbps plan, 可以1m都無, 先搞到電視台好少用網絡send片返香港.

大陸睇HKTV , 一定要全程行HK-VPN

或者用HK-VPN過驗證IP再用其他高速VPN連香港Server

我已經試過比直播Link國內網友

睇唔到, 之後再用VPN就睇到

HKTV未開台已經比強國防火牆封左

昨天的D是720p, 今天的D是1080p, 確實轉resolution時間不清楚, 其實這兩三天HKTV一直只給TV Box訊號D, 所 ...
ip4368 發表於 2014-11-15 01:10

原本php大法 , 已經變左

720 => D-1080

1080 => T3-720

HKTV未開台已經比強國防火牆封左
kofz 發表於 2014-11-15 01:40

HKTV blocks non-HK IP addresses.  Even many Macau users are blocked.

HKTV blocks non-HK IP addresses.  Even many Macau users are blocked.
wklie 發表於 2014-11-15 09:15

馬交或者海外用戶用php大法就睇到

已經測驗過

大陸睇HKTV , 一定要全程行HK-VPN

或者用HK-VPN過驗證IP再用其他高速VPN連香港Server

我已經試過比直播Li ...
kofz 發表於 2014-11-15 01:40

我意思係用VPN睇到, 但BANDWIDTH唔夠睇得唔流暢, APP既動態調節亦唔會因為BANDWIDTH唔夠自動降低畫質去保證流暢度, 例如美國NETFLIX一定係流暢度優先, 畫質次之, 以保證用戶可以一直睇唔會停
M3U8 應該根據BANDWIDTH做動態調節畫質, 保證流暢度, 邊睇邊停等BUFFERING十分之冇癮

話說回頭, 在香港用BB100睇係好爽, 好過MYTV, 但在大陸用VPN睇MYTV就好過HKTV了, 因為會動態調節, 唔會成日停左做BUFFERING...

馬交或者海外用戶用php大法就睇到
已經測驗過
kofz 發表於 2014-11-15 11:43

Interesting.  I wonder why HKTV does not perform the IP blocking at the server that serves video data.