滿心歡喜買左 8000D 諗住睇 HKTV....不過好失望...(已解決)

滿心歡喜買左 8000D 諗住睇 HKTV, 不過好失望...
唔知點解睇任何天線收既畫面都會窒, 即是睇 TVB, ATV 都會間唔中窒,
但呢 D 台直插電視係無問題喎...

同埋好奇怪, 有時關大掣第二日開番時會話找不到解諧器
咁會唔會係即是部機個 TUNER 壞壞地?我唔想咁也去枓學園呀............(只買了 2 星期.........)

會唔會 UPDATE 新 FIRMWARE 有改善呢...........

同埋好奇怪, 有時關大掣第二日開番時會話找不到解諧器
咁會唔會係即是部機個 TUNER 壞壞地?我唔想咁也去枓學園呀
patrick12345 發表於 2014-11-17 00:30

If you cannot get a replacement from the store you purchased it from, I'm afraid you'll need to go to Science Park.

換個部好d
可以試多樣嘢, 例如同時錄 85台 & 12 台. 令部機用晒 2 個 tuner, 再 realtime playback 85 / 12, 睇下係咪某個 tuner 出事.

換個部好d
可以試多樣嘢, 例如同時錄 85台 & 12 台. 令部機用晒 2 個 tuner, 再 realtime playback 85 / 12 ...
GbE 發表於 2014-11-17 01:59

家中各有一部 3700D、7000D 及 8000D,近日公共天線接收不穩定下,8000D 較多爆格及停頓,反而 3700D 及 7000D 卻較少,看來我家母那部 8000D 要準備要送去科學園了。

有無試插去FM天線位收信號可能有驚喜
仲係唔得先拎去整

Magic TV接收力係較弱, 尤其雙tuner型號
最好開個射頻訊號監視器, 睇下quality keep唔keep到100%

Magic TV接收力係較弱, 尤其雙tuner型號
最好開個射頻訊號監視器, 睇下quality keep唔keep到100% ...
KinChungE 發表於 2014-11-17 11:35

同意,最明顯係同一個位置,我部3000可以收到RTHK 31,32,33台,但部3600D就收唔到,就算手動都冇料到.... 不過樓主三部都係dual tuner版,如果同一位置試過,部8000D表現明顯唔穩定就要諗諗計了。

我調轉, 之前3100D睇唔到31 32 33, 但3300D就睇到.
畫面上, 3300D好似光左, 所以感覺上清左.

你係唔係之前用過cable?? 如果用過又冇叫佢將你條天線插返大廈公共天線位就會咁出事!

Check下訊號強度,如果是高的話依然有毛病就要更換或修理了