[教學] Himedia Q16 裝唔到 HKTV 直播軟件

請問 而家 HKTV 官網  Android 盒個軟件係咪唔 work ?
小弟用 Himedia Q16 不載落黎軟件副檔名唔係 apk 檔
所以插入 Q16 度搵唔到安裝包及 Google Play 果個 apps 裝過只有聲無畫, 希望有師兄解答
注. 部 Himedia Q16 已 root 機係咪有關係 ? IP Address 用返自已果個非大陸 ~ 謝謝

用explorer搵黎改返file名 之後開就ok

回覆 1# akira11092

係咪本來apk變成zip? 改翻做apk就得好多時係咁

「HKTV直播」個APK係work嘅,Q16四核版裝到+睇到

回覆  akira11092

係咪本來apk變成zip? 改翻做apk就得好多時係咁
frankfrank 發表於 2014-11-18 00:10

係呀, 多謝以上咁多位師兄解答, 我睇到 HKTV 我睇到喇

有同樣問題dl apk檔變了zip,雖然可以改但好麻煩,有ching知道理由和防止方法?

有同樣問題dl apk檔變了zip,雖然可以改但好麻煩,有ching知道理由和防止方法? ...
super8 發表於 2014-11-18 09:27

電腦download完用usb手指插入去裝

電腦download完用usb手指插入去裝
KinChungE 發表於 2014-11-18 09:33

說清楚些,問題是本來是apk檔案但用電腦dl後變了zip,不是不懂用usb裝,是奇怪為什麼明明是apk會變了zip,有方法防止?

說清楚些,問題是本來是apk檔案但用電腦dl後變了zip,不是不懂用usb裝,是奇怪為什麼明明是apk會變了zip, ...
super8 發表於 2014-11-18 09:37

server setting (http header)同web browser都有關係
一般user除左試唔同web browser外, 冇咩可以做

server setting (http header)同web browser都有關係
一般user除左試唔同web browser外, 冇咩可以做 ...
KinChungE 發表於 2014-11-18 09:41

遇到這情況我會在save時候將檔案類型由zip改成所有類型,之後又要將zip改成apk後才save,好麻煩有時太趕忘記了又要再改!