行政長官已批准NOW續牌12年至2027年 !

政 府 宣 布 , 行 政 長 官 會 同 行 政 會 議 已 批 准 電 訊 盈 科 提 出 的 本 地 收 費 電 視 節 目 服 務 牌 照 續 期 申 請 , 牌 照 有 效 期 為 12 年 , 由 明 年 9 月 26 日 開 始 至 2027 年 9 月 25 日 結 束 。
萬眾期待嘅亞視續牌重係冇消息

咁免費牌幾時開? 攞到牌個兩間一樣玩野

聽講 NOW & I-Cable 不想攪住, 除非有大氣頻譜!
toylet 發表於 2014-12-9 21:47

但唔係話發牌後15個月內要有野睇咩?
咁依家 有線 同 now都停晒手咁,想點?
個91台就永遠錯時間,搞到有時唔覺意轉左去嗰邊
要去番正常台等半分鐘個STB, TV先對番啱時間

(實際開台多少個月唔太記得唔想去搵)

聽講 NOW & I-Cable 不想攪住, 除非有大氣頻譜!
toylet 發表於 2014-12-9 21:47

或者換個講法﹐在TVB & ATV 現時牌照未到期﹐都唔會發新牌﹐以免現時2間免費台向政府進行法律訴訟﹐發新牌損害了2台的投資回報。

為免有潛在法律問題﹐所以極大機會在續 TVB & ATV(如果成功的話)﹐同一時間批出2個新牌﹐所有牌照都係同一日生效﹐現時2間台的利益自然無損失﹐到時TVB & ATV 都唔可以向政府提出司法覆核。

之前TVB都已經提出了﹐法庭當時講出 TVB 係有權提出申請﹐令政府收回發牌決定/追討損失﹐但係基於政府未發牌 (只係講原則上同意發牌)﹐即係未成事實﹐所以當時不接受司法覆核申請﹐並言明真係發牌之時可以再申請司法覆核。

即係.......... 短時間內都唔會有新的免費電視台啟播。

個91台就永遠錯時間,搞到 ...
chinwah 發表於 2014-12-9 22:13

政府一直都係講原則上同意發2個新牌﹐之後便開始同2間電視台商討牌照細節﹐來到今天都未發牌。

所以﹐2個台都係未取到牌照的。

政府一直都係講原則上同意發2個新牌﹐之後便開始同2間電視台商討牌照細節﹐來到今天都未發牌。

所 ...
peter_chan 發表於 2014-12-9 22:31

哦,咁即係 NOW同有線 到呢刻都仲可以隨時唔玩
但係NOW有少少興趣, 而有線雖然話無興趣,但器材上又整左個91台出嚟
所以都唔知兩間野其實想點,定係呢個政府唔知想點

個91台就永遠錯時間,搞到 ...
chinwah 發表於 2014-12-9 22:13

奇妙電視有野睇啦
彩紅bar 24小時全天候播放

奇妙電視有野睇啦
彩紅bar 24小時全天候播放
KinChungE 發表於 2014-12-10 08:53

這都只係在指定大廈做測試﹐有機會看到的人唔會多﹐因為要符合廣播條例﹐少於指定收看用戶才可免牌照廣播。

哦,咁即係 NOW同有線 到呢刻都仲可以隨時唔玩
但係NOW有少少興趣, 而有線雖然話無興趣,但器材上又整左個9 ...
chinwah 發表於 2014-12-9 23:07

某程度係講得正確﹐真係可以去到發牌的一刻才話唔去取牌照﹐話自己自動放棄。

不過﹐爭左幾年又會唔會來到這一刻才放棄?

個人估計﹐2間新台已經確認了牌照的內容發規限﹐只是政府都知道有法律風險 (被 tvb 及 atv 的司法覆核)﹐所以唔想在此時此刻正式批出牌照。
而2間新台亦明白有一定法律風險﹐一旦此時此刻啟播﹐都有機會受影響被法庭叫停﹐直至司法覆核完成為止 / 2間舊台牌照完結為止﹐所以都唔會急於一時。

既然仲有成年幾時間﹐2間新台真係不用太急去處理開台問題﹐最少唔需要公開而家做緊乜乜乜﹐所以大家便好似無晒聲氣。