有咩方法睇到cctv1-5台?屋企有鑊仔。

屋企有大專鐘意睇大陸台,所以好多年前屋頂裝左隻鑊,用黎駁「Dream dm-518s」黎睇央視等台,但佢其中cctv4、5、電影台等,要俾年費的。其他cctv1,2等不用年費、應該直接鑊仔收。但幾年前做開個間無做,後尾發現淘X 有得續返,每年續時,自己放返個更新檔入部機到。

但問題: 用緊pccw 300mb光纖,但都有時好lag, 如睇cctv 5時。 睇cctv1-2個d 無影響,因為唔插寬頻時都睇到。 有大部分時間個d 收費台(cctv5,電影台等)直頭睇唔到。

想問係咪只有 麥格方案?因為佢都幾貴,淨機都近2000,仲要每年年費都唔平,最怕係年費俾左,到時又lag, 或睇唔到就慘。now tv, 又好似無央台。

請教有咩方法?

(Sent from HKEPC iPhone app)

幾百買個TV box乜大陸台都睇到。

内容用天空数码咯  一年年费才100港纸

幾百買個TV box乜大陸台都睇到。
buynaka 發表於 2015-1-19 21:49

個d tv box, 係睇到,但都係上網用app睇,極不穩定。小米盒都唔d 源 都唔work

内容用天空数码咯  一年年费才100港纸
sotkson 發表於 2015-1-19 21:50

即係點?用返我部dm-518s, 但續台服務找天空數碼續?

Now TV 542 = CCTV 4
DTMB ATV 15 = CCTV 1

Now TV 542 = CCTV 4
DTMB ATV 15 = CCTV 1
Nightcatcat 發表於 2015-1-21 11:36

DTMB ATV 15唔係真正cctv1台,唔好中佢計!

還有 ATV 17 =/= SZTV

CCTV 1, 4個d 台,我用鑊仔+ dm518s, 唔洗駁上網都睇到,問題係cctv 5.
依家有咩方法可以穩定地睇到?唔想錢又俾左出去,但原來都係唔穩定,又lag, 有時又睇唔到咁。

個d tv box, 係睇到,但都係上網用app睇,極不穩定。小米盒都唔d 源 都唔work

(Sent from HKEPC iPhone  ...
kins 發表於 2015-1-21 07:10

用米盒緊係不穩定啦。