請教如何直錄HDMI訊號

請問有冇DVD 或 Bluray 錄影機可以直接錄HDMI 或 S-Video的視訊到手指或DVD/Bluray?
行過兇宅全部都係齋play碟,冇得燒碟或錄入手指,最多係比你轉DVD/Bluray到內置HD(但唔比抄去手指)

或者其實機頂盒可唔可以作咁用途?

有冇ching用過Avermedia?

要求:
必要有的功能:
錄HDMI到手指或SD-Card
唔駛插電腦

最好有的功能:
細部
可以影相(screenshot)
錄S-Video到手指/SD-Card
錄影格式係MP4 (用H264/AVC)

次要功能
錄HDMI/S-Video到DVDR/Bluray R

機頂盒Magic TV可以
錄去HDD / USB Card Reader / 手指 OK
MP4壓縮都可以
但係有加密, 只能響翻Magic TV播

Avermedia係要插電腦用

機頂盒Magic TV可以
錄去HDD / USB Card Reader / 手指 OK
MP4壓縮都可以
但係有加密, 只能響翻Magic TV播: ...
KinChungE 發表於 2015-1-29 10:11

加左密唔得呀

好似得ezrecorder 130比較接近我要求

Try this

http://gamerzone.avermedia.com/t ... live_gamer_portable

但起碼都要色差......冇S-Video.

好似得ezrecorder 130比較接近我要求
cliz 發表於 2015-1-29 11:22

用緊, 簡單易用

回覆 5# K_C_

用緊

好處係唔使連電腦
但唔連電腦只可以出TS
不過官方有工具俾你無損轉MP4

回覆 4# cliz

呢部得HDMI IN
不過直接食USB同NTFS

LGP多左AV In同3.5mm in out
但佢SD Card只能行FAT32
過4GB會Split
而且Split途中可能會有掉格
要連電腦先可以NTFS

如果快的出LGP後繼就好了…

回覆  cliz

呢部得HDMI IN
不過直接食USB同NTFS

LGP多左AV In同3.5mm in out
但佢SD Card只能行FA ...
minazuki 發表於 2015-1-29 14:40

仲有部 AVerMedia Game Capture HD II(C285)

基本上係ez130 升級版,貴五舊,哩部我都有

多左內置2.5硬盤/網絡功能(apps控制+YouTube上載)/色差in/咪in/headphone

有冇av-in,我唔肯定,今晚返去睇睇

仲有部 AVerMedia Game Capture HD II(C285)

基本上係ez130 升級版,貴五舊,哩部我都有

多左內置2.5 ...
kofz 發表於 2015-1-29 15:07

HDMI and component only..... but this one supports NTFS