新買 Magic TV 3300d 收唔到 RTHK 台

原本用緊 Magic TV 3200 D, 收到全部台 (收到 RTHK), 最近 upgrade 買了 3300d, 很奇怪 search 唔到 RTHK 的台, 係唔係我部 Magic TV 壞 jor? search 過 post 好像其他 C Hing 也有此問題.

有沒有 solution?

回覆 1# laaa

試下手動調較

回覆 2# zyrus

Thanks Zyrus for the reply!

1) 試過 manual search  802 Hz,  都係搵唔到 RTHK
2)我駁返原本隻 3200 D, 3200 d 係 search 到的。
3)我拎返隻 3300D 去百記, 竟然不用10 秒就 search 到,,,,,,,,,,

真係奇怪........

Wylie 哥有冇計 r...

原本用緊 Magic TV 3200 D, 收到全部台 (收到 RTHK), 最近 upgrade 買了 3300d, 很奇怪 search 唔到 RTHK  ...
laaa 發表於 1/2/2015 15:04

過幾日再試, 睇下是否天氣問題!

回覆 4# toylet

其實最奇怪的是在同一環境下, 3300d 收唔到, 3200d 收到.
我暫時用番 3200d, 過兩日再試~

回覆  toylet
其實最奇怪的是在同一環境下, 3300d 收唔到, 3200d 收到.
我暫時用番 3200d, 過兩日 ...
laaa 發表於 1/2/2015 23:29

3300 有無得自己打資料 set 台?
可試 試將 3200 的一個 RTHK 台 的 data 打入去 睇下點!

Thx for yr reply~
" 打資料 set 台 " 是指 manual search 台?

回覆  zyrus

Thanks Zyrus for the reply!

1) 試過 manual search  802 Hz,  都係搵唔到 RTHK
2)我駁返 ...
laaa 發表於 2015-2-1 17:49

mtv3300d 的tuner 同rthk 31 台有compatibility 問題

師兄如果拎部mtv 3300d 去科技園check ,d 師傅都只可以用手動同你追rthk 31 台,而唔可以用自動去追31台,科技園的cabd system 唔會有問題,因為有咩問題? signal 太強就加attenuator, signal 太弱就加amplifier ,而科技園入面的都係engineer/technician ,正常黎講佢地一定會證明佢地部機無問題,所以會用自動同你追rthk 31 台,但佢地都要用手動先可以追31 台, 唯一的解釋就係mtv 3300d 的tuner 同rthk 31 台有compatiblity 問題,呢個technical 問題唔係單magic tv 就可以解決,所以magictv 的engineer/technician 就會賴係你座大廈的cabd 出現問題,叫你用手動去試

最後自動追到.
做了一些 test:
1) 自動追不是次次都 search 到 RTHK, 每3次 search, 就有一次search 到.
2)search 到是可以看到的, 不過由其他台轉去 RTHK 要等一二秒。
3) 在 Fortress 不是這樣的, 是 100% search 到 RTHK 的, 而且很快就見到 search 到.

不過由於不太影響我.....所以事情就算數了.....

感覺可能是3300D對信號強度的要求較高,處於臨界點。於豐澤正常搜到台與此推測一直,他們的信號應該較強。
也許試下加一個信號放大器,增強信號。