天線及一開三分插問題?

搵過管業處上來,那個師傅話我用"土炮" (日本城那隻)天線,所以收得無咁靚,對嗎?
想買貴少少,落過鴨記,花多眼亂,有無邊隻好d又唔太貴呀?

另外,一開二/三分插,見到有隻膠製幾 1x蚊,另外有隻日本牌子約10x蚊,兩者有乜分別呀?

膠製:

日本牌子:

我用哩個,一開十六
http://a.m.taobao.com/i36388998448.htm?ttid=600000@taobao_android_5.2.4

天線用rg-6u 級就比較好, 分線器 最好用 f 頭果隻 (第2張圖)  但可以唔洗買太貴 買 8仔牌 已經ok

回覆 3# ivan1612

天線…rg-6u 係鴨記有無得賣,大約幾錢呀?

8仔牌都係鴨記有?

回覆  ivan1612

8仔牌都係鴨記有? ...
佳士 發表於 2015-2-9 16:31

全部鴨記都會有  不過要搵 8仔分線器 可以去番 8仔 店買  /RG-6U線 我平時 公司 有得拎 唔知街價

搵過管業處上來,那個師傅話我用"土炮" (日本城那隻)天線,所以收得無咁靚,對嗎?
想買貴少少,落過鴨記, ...
佳士 發表於 2015-2-9 14:29

去鴨街 D 地檔買現成線,約 $70 兩米長,果 D ok 架喇,
如 diy 就平好多。
如果用 8 仔分線器,買線時記得買其中一邊係用 F 型插頭旣。

8 仔 $2X蚊

回覆  ivan1612

8仔牌都係鴨記有? ...
佳士 發表於 2015-2-9 16:31

集安
http://www.issl.com.hk/ANTSPR1.htm

回覆 6# singkee1

如果由廳經分插器拉到房,用rg-6u咪好貴?

回覆 1# 佳士

日本牌子係萬視寶,仲係可以過電,又要附合JIS規格,當然貴啦。

想買貴少少,落過鴨記, ...
佳士 發表於 2015-2-9 14:29

唔識用F頭天線真係唔好叫做天線C-Fu了