有關有線電視接駁高清問題, 請大家幫忙

大家好, 本人買了部新IDTV, 部電視天線入ATV IN同DTV IN, 本人有裝有線, WALL接到有線再有ATV IN, SCAN台就SCAN到標清台同第8台係有線, 但如果WALL接到有線再入DTV, 就會SCAN到高清台, 但就冇左有線個台, 本人有以下問題, 請大家幫忙:-

1. 是不是DTV就會收唔到有線, 如果咁既情況, 係唔係只有用3色線駁有線??
2. 如果唔可第1點個方案, 請問我係唔係只有買個SPLITER由WALL個個1分2, 一個接有線,再入ATV, 另一個就直接入DTV收高清, 咁就變左ATV只睇有線, DTV就睇高清??

唔好意思, 希望大家幫忙, 因家中睇電視的係老人家, 想盡量用返之前轉台既方式令佢地冇咁麻煩, 謝謝大家.

回覆 1# takuro1103

你係高清解碼器?我記得機上面嘅天線輸出係無有線高清訊號,一定要用HDMI或色差出。

https://apps3.i-cable.com/catv_c ... ages/110610umHD.pdf

回覆  takuro1103

你係高清解碼器?我記得機上面嘅天線輸出係無有線高清訊號,一定要用HDMI或色差出。

...
高登阿伯 發表於 2015-2-14 02:54

我諗係最古老個隻解碼器, 因佢連HDMI都冇...咁即係冇計, 一定要用分線....

如果你係最舊果隻要用v頻收,但果種解碼器巳經淘汰左好耐,
你打去有線問佢可唔可以免費換返個有hdmi解碼器,
HDMI出同av出畫質爭好遠

回覆 3# takuro1103

有線好似只有模擬制式(ATV)至有天線輸出,換新解碼器都無得用DTV出,想盡量用返之前轉台嘅方式應該無計。

回覆  takuro1103

有線好似只有模擬制式(ATV)至有天線輸出,換新解碼器都無得用DTV出,想盡量用返之前轉 ...
高登阿伯 發表於 2015-2-14 11:20

謝謝, 咁唯有重新教佢地用了, THX!

如果你係最舊果隻要用v頻收,但果種解碼器巳經淘汰左好耐,
你打去有線問佢可唔可以免費換返個有hdmi解碼器 ...
siukat 發表於 2015-2-14 08:59

高清 plan 客戶先會有 HDMI 輸出嘅解碼器
普通 plan 客戶冇
https://apps3.i-cable.com/catv_c ... big5_usermanual.htm