拉電視天線問題

買咗部Sony 42W700b, 想拉條線入房睇電視
爬過下文,知道要買舊一開二分插。但係用呢隻分插好似又要自己用鉗DIY 個F插

所以想confrim 下 1.究竟需要咩材料同埋2. 條線大約幾錢一米?

爬過下文,知道要買舊一開二分插。但係用呢隻分插好似又要自己用 ...
Alex612 發表於 2015-2-25 13:47

買現成既咪唔駛自己整,冇現成既買頭自己整,上羅C之馬。電線有平有貴,幾蚊到幾十蚊一米都有。平就去鴨記,方便既就去街市水電舖。

爬過下文,知道要買舊一開二分插。但係用呢隻分插好似又要自己用 ...
Alex612 發表於 2015-2-25 13:47

作為男子漢,較剪刀仔縲 C批點會有難度,
一於去鴨街執料自己黎 .....
線有平有貴,買 $10 樓下一碼旣 RG6U已 ok

房有無窗? 買個室內天線會唔會方便點...

作為男子漢,較剪刀仔縲 C批點會有難度,
一於去鴨街執料自己黎 .....
線有平有貴,買 $10 樓下一碼旣 RG6 ...

買條線番黎,要DIY一邊電視端插,另一邊要DIY 天線插座插? 有普通文具剪刀仔就搞掂?

另外,現有廳嘅電視係咪唔駛搞,咁駁就得?(電視天線<>一開二分插<>牆身天線插座)

房有無窗? 買個室內天線會唔會方便點...
traveller 發表於 2015-2-25 14:46

怕買咗幾舊水收唔到變廢物

買條線番黎,要DIY一邊電視端插,另一邊要DIY 天線插座插? 有普通文具剪刀仔就搞掂?

另外,現有廳嘅電 ...
Alex612 發表於 2015-2-25 15:10

>> 買條線番黎,要DIY一邊電視端插,另一邊要DIY 天線插座插?
對,共三條
一條牆身天線插座 > 一開二分插 > 兩條去兩部電視

開線後將 F 型插座擰上(圖三)
片中是萬視宝F 型插座
http://www.maspro.co.jp/contact/pro/pro_mov.html

其實真係好簡單自己搞,買arm 頭就OK ,唔識去鴨記問實答你

這種 F 頭最簡單,個頭內有螺絲牙,用刀片"界"開一截天線外皮,將條線跟螺絲牙扭入去,靠螺絲牙咬實條線,重穩陣過有線電視師父上門用拑夾出來的頭!價錢又平,鴨街價大約 $3~5 就有交易。

ps. 打到但出不到"界刂"的香港字,一 Post 出去,"界刂"及後面的字全部消失了!

明白。最後想問下鴨記邊間好?