求教! Mygica X8509電視卡接收NowTV的 S輸出, 畫面顏色一間間紅色

你好各位師兄請賜教! 我買了張 Mygica X8509電視卡 想用佢來錄 NowTV 的節目. 去了 everbest 下載了它的 MultiViewer, 接好線後有聲但畫面係 "黑白 + 垂直紅色色班". 睇落去有啲似以前 NTSC-PAL 制式不對咁. 但係我响 NowTV 及 Mygica X8509 兩邊都搵唔到邊度有得 set 視頻訊號的制式. 有冇師兄可以幫手試下點樣可以解決呀?

謝謝~!

明天打去代理問問!

有無試其它軟件? Example:
toylet 發表於 2015-4-7 18:18

我睇返香港代理的官網話 TV接收果邊有 PAL/NTSC 的. 但沒有提及 composite/S-Video/Component 果啲輸入....
http://www.everbesthk.com/1-home/highlight/0197-8jun09/my8509.htm

情況如下. Multi Viewer 內沒有地方可以選擇 NTSC/PAL. (而且都唔知係咪哩個問題).

NowTV 果邊都無乜嘢可以 set....

Please help!~~

如果是接駁至電視卡,一定要選擇 576i。

如果是接駁至電視卡,一定要選擇 576i。
hkaiw 發表於 2015-4-15 07:45

我試過 576i 一樣都有色班.
點解要選擇 576i 的? 有什麼分別嗎? 因為我係 HDMI 出俾電視睇, S-Video 出俾電視卡錄, 咁如果我設去 576i 會否畫面差很多?

謝謝!

點解要選擇 576i 的? 有什麼分別嗎? 因為我係 HDMI 出俾電視睇, S-Video 出 ...
e-ghost 發表於 2015-4-15 16:53

這個是因為電視卡不支援較高像素,正如我使用啟視錄 TH850E 及 myGica X8507 Pro,兩者均有色差輸入,但是只支援 576i,否則會無法顯示。

這個是因為電視卡不支援較高像素,正如我使用啟視錄 TH850E 及 myGica X8507 Pro,兩者均有色差輸入,但是 ...
hkaiw 發表於 2015-4-15 20:06

咁得意,正常黎講 S-video 不受呢個 setting 影響,呢個 setting 只係響色差同 hdmi 先有作用

點解要選擇 576i 的? 有什麼分別嗎? 因為我係 HDMI 出俾電視睇, S-Video 出 ...
e-ghost 發表於 2015-4-15 16:53

有無試下用 video out 情況?會唔會咁啱係條 S-V 線入面斷咗

或許試一試用 Total Media 是否有同樣問題,當然最壞的情況是電視卡壞了。