早幾日買左部8仔708......失望

先講吓有乜好處先:
-機身運作温度算低
-搖控器有四個學習制方便開電視轉輸入
-USB插係前面方便轉usb手指
-support 新買外置式2.5" HDD
-NTFS可直接抄file出黎

再講唔好處:(特別同隻n年前O仔比)
-錄野起動慢, 成差唔多30秒
-只十卜1T HDD(比sales囡囡呃左可用2T)
-預錄得: 一次, 每日 ,每週.........無工作天
-set新預錄明明冇時間冲突又話有唔比set (同set每週預錄冲)
-播放時只可x2x4...x32上快放, 冇得按數字跳播, 如按5 跳去錄左嘅中段, 9 去到接近尾段.
-播放時走左去預覽~細畫面先~又要按多個掣先全畫面.
-字幕d字難睇
-播野睇到一半停出返去後再播又要由頭睇起

其他野未試亦冇乜心機試.......唉.....失望

嘩~~~ !
好唔掂喎~~~
攞返去舖頭要求換款啦, 理由係 比sales囡囡 "坤"(對商品作出錯誤陳述)

再講唔好處:(特別同隻n年前O仔比)
-錄野起動慢, 成差唔多30秒
-只十卜1T HDD(比sales囡囡呃左可用2T)
-set新預錄明明冇時間冲突又話有唔比set (同set每週預錄冲)
-播放時只可x2x4...x32上快放, 冇得按數字跳播, 如按5 跳去錄左嘅中段, 9 去到接近尾段.
-播放時走左去預覽~細畫面先~又要按多個掣先全畫面.
-字幕d字難睇
-播野睇到一半停出返去後再播又要由頭睇起
hongkongiron 發表於 2015-4-16 11:21

用過 Olivia , Prima cheap 野, Magic TV.

0,1, ... ,9 去 0%, 10% ... 90% 好用, 當有一段時間收唔到時, 有幾會可以跳過.
比星期一至五都唔夠, 如深夜節目, Magic TV 有二至六.
記憶中 Prima playback可以選跳到第幾分鐘, 可能8仔都可以.
不過在電腦看video file, 沒得seek 真的要由頭看.

先講吓有乜好處先:
-機身運作温度算低
-搖控器有四個學習制方便開電視轉輸入
-USB插係前面方便轉usb手指
-s ...
hongkongiron 發表於 2015-4-16 11:21

解碼器梗係要買 magic tv 啦!

回覆 4# chpyeung

無點播hktv

回覆  chpyeung

無點播hktv
三唔識七 發表於 2015-4-17 00:27

iDTV 都冇點播. 要點播就買多個 android 盒!

部機幾錢呢?
可否同頻同時錄兩台?
eg. 同時錄 81 同 84,以前部部機都得,現在好多平價機就算是同頻都只錄得一個台。

我部 N 年前的 Thomson(都係 8 仔機),跟 EPG 校完預錄後 Quit 返出正常播放畫面,再入去預錄個 List 可以再改每周的星期X,例如可以 Set 到由星期二至六、一/三/五...etc 都得。

會不會因為本身預設了預早開始又延遲結束呢?
我部 Thomson 都會,通常先 Set 單次錄影,Quit 返出正常畫面,再入預錄個 List 去改返時間同星期,就可以 Set 得到。

不過,機頂盒鬥平價,功能就越來越小,UI 也寫得越來越求其。都真係有可能以前是理所當然得的功能,如今變到無!

部機幾錢呢?
可否同頻同時錄兩台?
eg. 同時錄 81 同 84,以前部部機都得,現在好多平價機就算是同頻都只 ...
C_Law 發表於 2015-4-17 19:45

8仔越出越衰,功能越來越差

又唔想買magictv,最後買左山寨版dm800+二手dm8000

部機幾錢呢?
可否同頻同時錄兩台?
eg. 同時錄 81 同 84,以前部部機都得,現在好多平價機就算是同頻都只 ...
C_Law 發表於 2015-4-17 19:45
$499
可能入部MTV算.....

有更新:
去買左隻64G手指,因為懷疑其實唔係真係十卜2.5"HDD,試左錄影兩三段節目,發現之前部份問題消失,如:
-錄影啓動時間大覆減少,接近即時開始。
-播野睇到一半停出返去後再播又要由頭睇起,可選繼續睇落去。
-快播x8會跳返出去。現可去到x32。
-冇已錄片段總長時間。現有顯示。

另外,再發現原來可選指定時分秒跳播。

但要密密抄返去2T HDD保存鳥~~