如何更換TV socket

本身收到高清
但係最近唔知點解收唔到, 昨日再search 台得7個高清, 再search 得返J2, HDJ, 互動新聞, 再search就收唔到了
我覺得係socket問題, 但係唔識搞

本身收到高清
但係最近唔知點解收唔到, 昨日再search 台得7個高清, 再search 得返J2, HDJ, 互動新聞, 再sea ...
Arcadia 發表於 2015-4-28 08:42

牆身Socket好少有事, 你左右鬆開兩粒screw就睇到, 自己換都好簡單.

牆身Socket好少有事, 你左右鬆開兩粒screw就睇到, 自己換都好簡單.
buynaka 發表於 2015-4-28 11:24

條線又無事, 我覺得socket鬆鬆地又舊, 所以諗住換左佢睇下點

回覆 3# Arcadia

This is a good thing to try.  I got a significant signal quality improvement by replacing my generic TV+FM socket with a Maspro TV socket.

回覆  Arcadia

This is a good thing to try.  I got a significant signal quality improvement by repl ...
wklie 發表於 2015-4-28 15:31

請問係邊到買?價錢又幾多?

請問係邊到買?價錢又幾多?
Arcadia 發表於 2015-4-28 15:49

買呢d嘢通常都係去鴨記.... 單TV out $5x, TV + FM $8x.

Yes, I think mine was $55 in year 2008.

有冇話邊檔買?

回覆 8# Arcadia

好多間五金舖都有,去搵搵~~

回覆  Arcadia

好多間五金舖都有,去搵搵~~
K_C_ 發表於 2015-4-28 18:24

ok