求教! 買 機頂盒

各位好!

屋企 電視用左 3 年。內置 解碼 出 問題。

宜家 只系 睇到 最基本嘅臺, TVB,明珠,亞視。

我打算買 一部 外置 機頂盒,希望

- 價錢 $ 500 以下

-解碼訊號好, 散熱 ok

-不須任何錄影 或 額外 功能,

-有本地 一年保養

大家俾 D 意見, 唔該!

$500 以下只有睇餸食飯...

所謂收到基本台係指數碼81 84 11 16定模擬1234?
前者的話未必係電視tuner問題
試下rescan一次channel先,都唔得的話應該要cbheck天線係咪信號唔夠

$500以下根本唔會有好野
btw, 電視內置解碼收唔到數碼台, 好可能係信號問題

係我就寧願俾二、三百蚊,買個二手mtv3000搏一搏!

多謝師兄 分析!

1. 我 收到 數碼 81 84 11 16, 其它 TVB 嘅 台,接近 睇唔到。 亞視嘅其它台,反而經常睇到。

2. 已經 rescan 幾次 channel先

3. 叫左 管理處 安排 師傅黎睇,不過要等到 星期三。

所謂收到基本台係指數碼81 84 11 16定模擬1234?
前者的話未必係電視tuner問題
試下rescan一次channel先,都 ...
C-Leung 發表於 2015-5-11 09:06

多謝分享。

我部 電視 喺 sony 23寸, 買左 3年幾。當時 先 2千。

若果要 600-800 買 機頂盒,我會 考慮 買過部 新電視 算 啦。

機頂盒 解碼 以外嘅 功能, 我完全用不著。

$500 以下只有睇餸食飯...
citibatter 發表於 2015-5-11 08:02

多謝師兄 分析!

1. 我 收到 數碼 81 84 11 16, 其它 TVB 嘅 台,接近 睇唔到。 亞視嘅其它台,反而經常 ...
terry_beginner 發表於 2015-5-11 15:16

some of the broadcasting signals have changed during the past years
if other units of your building do not have reception problem (u can check with your mgt office), then it would be most likely related to sony tv firmware issue

係我就寧願俾二、三百蚊,買個二手mtv3000搏一搏!
citibatter 發表於 2015-5-11 10:03

MTV接收力麻麻