香港電視娛樂(NOW)獲分配半條數碼頻譜

http://www.facebook.com/icablenews/videos/397408183784589/

通訊事務管理局表示,亞視牌照到期後釋放出來的數碼廣播頻譜,
會有半條分配給已獲發牌的「香港電視娛樂」。
此外,還有一條頻譜可供編配,但必須要已獲發牌的機構,才符合編配的資格。

-------------------------------
成功爭取
雖然講唔通點解無線有1.5條 而NOW得0.5條
但都好過冇

呢半條...九成係同TxB 拍住用果條(即舊四台果條頻譜)...

1HD+1SD 得半條,畫面質素估計同宜家 81、84 冇乜分別……
另外何沛謙早前話估計有線都係半條,咁剩下仲有半條唔通俾無記?

舊四台呢條channel其實可唔可以轉埋做單頻!?
橫掂都無基本版雞蛋盒呢樣嘢
可以慳返唔少channel

仲有半條 hktv? 果間永x亞洲?
FUNGLAM1008 發表於 2015-6-8 22:29

按行會同正苦審批 now 同 Cable 嘅速度估計要拖到 2020 哇,嗰陣模擬都停咗夠用喇

回覆 4# ccchhhuuunnn

係law,都唔記左得點解唔似35 37 62咁用單頻

我睇新聞好似話 NOW 符合申請資格﹐而CABLE 在取到牌照後亦會符合資格﹐無講TVB 可唔可以申請多一些。

而政府會按照多方面考慮﹐包括電視台的需要﹐市場競爭等因素去決定提供多少頻譜。

以NOW 提供1 SD 及1 HD ﹐只需半條頻譜已經足夠﹐換句話說好大機會只可取到半條。

基於ATV 出年4月才需要交回頻譜 (如果真係做到最後一刻)﹐而4月前NOW 又要開始提供廣播﹐所以初期一定要用固網傳送。

去到真係批出頻譜﹐去到處理發射站租用/使用事宜﹐真係而家計起無2-3年﹐都好難成事。
(仲未計算現有發射站有無足夠空間發多一間電視台擺放設備問題。*ATV搬走設備﹐可供1間使用﹐所以要額外多1間電視台的設備空間)

回覆  ccchhhuuunnn

係law,都唔記左得點解唔似35 37 62咁用單頻
C-Leung 發表於 2015-6-8 22:42

當年左度右度﹐才砌到3條全港都無重疊的頻譜。

例如
ch.22﹐是慈雲山舊四台的數碼台之用。但同一時間﹐虎地﹐將軍澳村都用作翡翠台的模擬廣播。

ch.32 是飛鵝山舊四台的數碼廣播。同一時間係長洲﹐藍地都用作翡翠台的模擬廣播。九華徑的本港台﹐元朗374山的國際台的廣播

即係﹐一日唔全面取消模擬廣可﹐可變化的空間真係可以講係無﹐或者好細(少數細站停用的情況下)。

重點都係無記不能霸晒2條頻譜...只能乖乖用回果1條半了...