電視天線問題

間屋剛裝修完,本身佢用個好普通面蓋, 我買左個靚少少但因個木板牆佢開個洞太細我個面蓋塞唔入 ~.~
我已用左靚天線

由主線分左去呢一個面蓋, 呢個位D SIGNAL唔係好穩定, 高清翡翠台冇問題但係翡翠台就LAG又花, 我打開面蓋係禁, 想問下佢駁法D 細節位有冇得可以improve 下..? Thanks
Photo 16-6-15 12 06 30.jpg

條線屏閉 (錫紙), 唔好 Hi 到縲絲位

回覆 1# shingohk

個面蓋樣靚,但啲餡唔得,訊號損耗太多。

就咁睇駁線,塊鋁箔好似貼住咗上銅線螺絲位,試下鬆翻出嚟再駁,銅線螺絲位唔好比銅線以外嘅嘢碰到,睇下有無改善。

另外請教下D 網線飛出黎個D 洗唔洗剪走佢?

Photo 16-6-15 22 51 49.jpg

Thanks

回覆  shingohk

個面蓋樣靚,但啲餡唔得,訊號損耗太多。

就咁睇駁線,塊鋁箔好似貼住咗上銅線 ...
高登阿伯 發表於 2015-6-16 12:49

其實唔係銅線個部分既羅絲位(固定個線頭個度)既屏閉要點處理好? 謝謝

回覆 5# shingohk

最主要係屏閉(織網同鋁箔)唔好同銅線有接觸,放大幅相,塊鋁箔好似貼住咗上銅線螺絲位,等如有接觸。
另外,樓上個插頭做得麻麻,正常唔應有織網漏出嚟,後面段線屈得幾勁下。

最主要係屏閉(織網同鋁箔)唔好同銅線有接觸,放大幅相,塊鋁箔好似貼住咗上銅線螺絲位, ...
高登阿伯 發表於 2015-6-17 00:12

多謝解答, ,銅線又洗唔洗CUT 短少少剛好係個羅絲位呢?
Photo 17-6-15 00 28 11.jpg

其實我今日都買多個面蓋睇下會不會好D, 但未研究點裝 條銅線好似好難插入同穩定 ~.~ 唔識裝
Photo 16-6-15 23 59 48.jpg

回覆 7# shingohk

銅線不會碰到其他接點,可CUT可不CUT
但你的網線安裝不好,應把網線壓在下面接到底板

銅線不會碰到其他接點,可CUT可不CUT
但你的網線安裝不好,應把網線壓在下面接到底板

...
pc_user 發表於 2015-6-17 06:37

但上面師兄話禁樣網線容易hi 到銅線羅絲位阿

駁好左, 而家D signal 正常哂, 新手第一次整唔知有冇地方要再執下..

Photo 17-6-15 00 02 28.jpg