點由MTV8000D BACKUP所有錄影節目到外置硬碟?

有一隻外置硬碟2TB
想將MAGIC TV 內所有節目抄走
再拎去維修

而家插左硬碟去MAGIC TV 但搵唔到OPTION 備份抄走錄左的1TB節目 錄到幾乎滿左

有時部機會HANG(長開一至兩星期實會有一次事),搞到較左預錄D野錄唔到 好麻煩 想拎去檢查 上年10月頭買的

你部7000d認唔認到個外置hdd?如果認唔到個外置hdd,部7000d唔會提供抄碟呢個選項。

你部7000d認唔認到個外置hdd?如果認唔到個外置hdd,部7000d唔會提供抄碟呢個選項。 ...
bluejays 發表於 2015-6-20 17:37

8000D 來 唔覺有 係邊先會見到呢個選項?

插左硬碟去MAGIC TV 但搵唔到OPTION 備份抄走錄左的1TB節目
竹園熊貓 發表於 2015-6-20 17:03

1. Your Magic TV needs to see the external HDD - check in Settings -> Recording -> Remaining Space

2. In Recorded Programme List, tick one or more recorded programme, then on any one of those programmes, press OK, scroll to the bottom to find the Copy to USB HDD option

3. Make sure you take the MTV8000D to check before the warranty expires.  Remember to bring the invoice.

1. Your Magic TV needs to see the external HDD - check in Settings -> Recording -> Remaining Space ...
wklie 發表於 2015-6-20 23:35

THANKS

背後有2個USB LAN下面直排落2個 好迫
我插上面個過好似無反應
之後拔左原來下面個過位的WIFI USB(買完都無咩用過) 但而家再插又發現左不可用USB HD

就再開機話發現不可用的USB HARDDISK 請先格式化(新買返來的USB3.0/2.0 開電腦睇係行NTFS制 )   
去 check in Settings -> Recording -> Remaining Space 就只見到MTV 8000D 原先個1TB

而家試下格式化USB先
估係咪制式唔一樣 NTFS 同佢個MTV唔知咩制式 (陣間返電腦又會無得睇返?)

要抄成16個鐘啊 救命 抄到聽日4點凌晨

8000D 最大的問1題是較熱及散熱效能很差,要去鴨寮街買強力風扇 24 x 7 吹著。

8000D 最大的問1題是較熱及散熱效能很差,要去鴨寮街買強力風扇 24 x 7 吹著。 ...
hkaiw 發表於 2015-6-21 12:57

好曬電啊禁.... 同埋個拖板都無位了

上年十月先買 無諗過4000幾會禁

而家我定期開關機會穩陣D 驚出街預錄唔到, 去維修時要帶曬D 配件? 師父會唔會強制UPGRADE FIRMWARE... 聽講新的錄不到維基台...

上次維修時,是會重新安裝 Firmware(但是上次是裝 9.05 而不是 10.0)。

好曬電啊禁.... 同埋個拖板都無位了

上年十月先買 無諗過4000幾會禁

而家我定期開關機會穩陣D 驚 ...
竹園熊貓 發表於 2015-6-21 13:02

你可以自行downgrade firmware

你可以自行downgrade firmware
KinChungE 發表於 2015-6-21 17:08

點自行DOWN 得個咩 部機而家先抄左30%.....