賽馬及六合彩攪珠8月起改由無綫J2轉播

【on.cc東網專訊】 因應亞視不獲政府續牌,馬會宣布由下月1日起,將由無綫電視J2頻道免費轉播賽馬和六合彩攪珠直播,以及其他的賽馬節目。馬會提到,與亞視的合作協議,將隨着今個馬季結束而無法繼續,故在過去12個月,一直與無綫電視商討轉播賽馬和六合彩攪珠節目的未來安排。
而「on.cc東網」早前亦獲馬會授權,成為香港首個直播六合彩攪珠的網上平台,並已於6月16日作歷史性首播。

http://www.on.cc/hk/bkn/cnt/news ... 0713_00822_001.html

鼓勵年青人賭馬同買六合彩

鼓勵年青人賭馬同買六合彩
chinwah 發表於 2015-7-13 13:24

總好過在 81/84/85台播馬。

81/85﹐要搵 C9 廣告錢﹐84台又有一批粉絲﹐而且一旦播馬﹐真係叫英文人睇什麼電視。

82台﹐都係權衡廣告收入而作出的決定。

其實最理想係 81/85 其中一個台播夜馬﹐而日馬方面﹐真係81/82/85 都無乜所謂。

81/85﹐要搵 C9 廣告錢﹐84台又有一批粉絲﹐而且一旦播馬﹐真係叫英文 ...
peter_chan 發表於 2015-7-13 15:16

我覺得最大的問題的是無線於今年的廣告收入似乎少了很多,尤其是到了暑假都可以發生「廣告真空期」(即是商業廣告的時數低於一半或75%,黃金時段甚至要延長《新聞提要》的時間),上星期五已經是「 Amazing Summer」,但是當晚罕有地要延長《新聞提要》的時間;假如再次在翡翠台直播賽馬的話,廣告收入及收視率可能會進一步下跌。

81/85﹐要搵 C9 廣告錢﹐84台又有一批粉絲﹐而且一旦播馬﹐真係叫英文 ...
peter_chan 發表於 2015-7-13 15:16

85台播就最好啦

85台播就最好啦
Tim999 發表於 2015-7-13 11:39 PM

好似又唔係整個賽馬畫面出晒全高清

85台播就最好啦
Tim999 發表於 2015-7-13 23:39

好明顯 TVB 唔想攪 81/85 的廣告收入問題啦。

82台的廣告相對較少﹐收視亦比91/85為低﹐同廣告商商議較易。

單是夜馬﹐81/85 其中一個台播﹐但係點處理2台聯播的廣告?
可能收少好多廣告費的﹐點敢亂來。

作為觀眾﹐以81/85台晚上聯播﹐最理想便是81/85 其中一個台去播馬﹐唔會令有節目要讓路。

至於日馬方面﹐我真係無議見﹐因為星期六/日的日間時段係3台不同內容的﹐邊一個台播都會有節目要讓路。

我覺得最大的問題的是無線於今年的廣告收入似乎少了很多,尤其是到了暑假都可以發生「廣告真空期」(即是 ...
hkaiw 發表於 2015-7-13 23:35

個人評論 :

小弟而家真係晚上已經無睇3個中文台﹐間中睇下84台﹐多數都係開電腦上網。

主要原因係根本無節目吸引到我去睇﹐根本捉唔到觀眾的口味。

如果唔係﹐點會有機會大時代可以打出一條新血路

半年後(出年4月之前)﹐now 的免費台開始推出廣播﹐之後慢慢增加cover﹐tvb 的收視真係唔多睇好。

好似又唔係整個賽馬畫面出晒全高清
寂寞的FSY 發表於 2015-7-14 00:20

有興趣知﹐究竟節目內容是否繼續由馬會製作及提供?

定係 tvb 要派工作人員去製作(六合彩主持除外)?

而什麼 「馬上全接觸」..... 之類的節目﹐係唔係唔會再有?