無綫證實 取消英語電影劇集粵語配音

上個月,忽然傳出無綫會停止為所有外語劇集及電影配音,當時網民疑慮呢個行為係大台「赤化」自我閹割,怕呢個只係「前菜」,擔心將來播內地劇一樣冇粵語配音,迫大家聽普通話,不過當時TVB就冇回應呢件事。

直到今日,本報收到爆料,TVB內部出咗一張通告如下:

「(前略)過去五年,本台提供的配音節目急增接近六成。本台理解觀眾對外語節目配音服務的訴求,但在龐大的工作量下,為平衡不同節目的需要,確保配音節目質素維持最佳水平,本台必須作出取捨,務求達到較佳的效果。

在明珠台英語節目方面,礙於中西文化差異,廣東話配音的成效未如理想,未能造到善用資源,故此有需要作出調整。明珠台英語紀錄片,生活資訊和旅遊節目等繼續會有廣東話配音及中文字幕。而英語電影及劇集,除以兒童為對象的節目及卡通片外,都只會提供中文字幕。

對外事務科經理
溫麗儀」

無綫方面回覆傳媒,證實通告屬實,亦即是話打後明珠台播出的外語劇集和電影,只有中文字幕,不會有粵語配音。  

http://hk.apple.nextmedia.com/enews/realtime/20150722/54004539

本台理解觀眾對外語節目配音服務的訴求,但在龐大的工作量下,為平衡不同節目的需要,確保配音節目質素維持最佳水平,本台必須作出取捨,務求達到較佳的效果。
DAVIDCHAN2013 發表於 2015-7-23 01:28

在龐大的工作量下       〉〉〉 在龐大的政治壓力下 
為平衡不同節目的需要     〉〉〉 為實行國民教育的需要 
確保配音節目質素維持最佳水平 〉〉〉 確保愛國愛黨質素維持最佳水平 

縮皮就縮皮,藉口多多

劇集同電影唔配音,有咩問題?
唔通唔識聽英文之餘又仲唔識中文字?
除咗老一輩有一批當年冇機會讀書嘅之外,好似冇咩人係非有配音不可喎。

via HKEPC Reader for Android

劇集 電影我不嬲都會選原聲 配音配得點好 都會同原裝有分别

縮皮就縮皮,藉口多多
kofz 發表於 2015-7-23 02:23

你有冇用配音聲道 去睇

在龐大的工作量下       〉〉〉 在龐大的政治壓力下 
為平衡不同節目的需要     〉 ...
BEpsilon 發表於 2015-7-23 02:12

政治上腦

你有冇用配音聲道 去睇
bbbear 發表於 2015-7-23 07:41

睇得明珠台就係為左粵語配音,唔係一早就睇左英文版

7月28號好似舉行第一場免費電視牌照公聽會,到時去投訴啦!

7月28號好似舉行第一場免費電視牌照公聽會,到時去投訴啦!
明dD 發表於 2015-7-23 09:48

D個係有線續牌