無綫准租亞視頻譜至下年4月 畫質暫無影響

【on.cc東網專訊】 通訊事務管理局今午公布亞視的1條數碼電視頻譜,將有一半傳輸容量會指配予香港電視娛樂,而無綫則不獲指配更多頻譜。現時3條數碼電視頻譜中,亞視與無綫各佔1條,並同時使用1條共同頻譜,但無綫早前通過租用協議,租用亞視所佔的半條頻譜,變相坐擁2條頻譜,不過相關頻譜租用期僅至今年11月30日,現時無綫未獲分配額外頻譜,電視畫面質素會否因而「降清」呢?

通訊局就指,雖然不批准無綫獲額外頻譜,但已批准延長無綫租用亞視半條頻譜的期限至明年4月1日,無綫畫質不會受到任何影響。

電視廣播有限公司集團行政總裁李寶安早前在股東周年大會上,已打定輸數,料不會獲發額外頻譜,並透露無綫會在明年3月進行頻譜調配,部分頻譜將由高清畫質,轉為標清畫質。

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/ ... 0731_00822_001.html

理應維持至11月30日就算...不應寬容到明年4月1日...

回覆 1# DAVIDCHAN2013

方向報寫D唔寫D, 實情係4月1號後TBB會將84放入35, 多頻綱得返81, 仲唔俾81同85再同步廣播, 呢D先係重點

回覆  DAVIDCHAN2013

方向報寫D唔寫D, 實情係4月1號後TBB會將84放入35, 多頻綱得返81, 仲唔俾81同85再同 ...
how_do_i_know_a 發表於 2015-7-31 23:57

Pearl 同 iNews變返SD????

via HKEPC Reader for Android

ccchhhuuunnn 發表於 2015-7-31 23:59

全部維持HD

ccchhhuuunnn 發表於 2015-7-31 23:59

繼續高清,另外通訊局份聲明有話 TVB 在跟住落來十二年「須提供五條高清制式節目頻道」

回覆  DAVIDCHAN2013

方向報寫D唔寫D, 實情係4月1號後TBB會將84放入35, 多頻綱得返81, 仲唔俾81同85再同 ...
how_do_i_know_a 發表於 2015-7-31 23:57

方向仲寫「頻譜」變標清畫質……乜頻譜可以講畫面質素咩……

佢條multiplex可以deliver到4個高清台?
085唔同步, 可以變做J3 - 跑馬/體育台.

佢條multiplex可以deliver到4個高清台?
085唔同步, 可以變做J3 - 跑馬/體育台.
miloworld 發表於 2015-8-1 04:30

83台係高清,不過畫質.....心照啦。

睇下到時得偽高清畫質會點啦。

ps. 唯一可慶祝的係81/85唔再聯播。

83台係高清,不過畫質.....心照啦。

睇下到時得偽高清畫質會點啦。

ps. 唯一可慶祝的係81/85唔 ...
peter_chan 發表於 2015-8-1 08:58

83頻寬不變 用3.3M 其它3個台行 VBR 共用16M 咪好似現時 J2 畫質

83頻寬不變 用3.3M 其它3個台行 VBR 共用16M 咪好似現時 J2 畫質
bbbear 發表於 2015-8-1 09:05

而家無用電腦睇電視﹐想問現在 82, 83, 85  及 81﹐84 台有無用固定的頻寬做廣播?

如用非固定﹐幾個台又是否大致平均分配廣播?