請問發生甚麼事???? 有辦法解決嗎???

高清翡翠台 黃金時間 平時錄影1小時15分鐘節目 , 容量是5.9G

但昨天錄影出黎的TS , 同樣是1小時15分鐘 , 但容量少左1G 只有4.9G   , 期間沒有任何ERROR

請問大家有這個問題嗎???

我試過用黎壓片 , 第一節 4分鐘之後 , 完全停頓 -  但第二節至第四節沒有問題

唔該大家幫幫手 .... 十萬個THANK

因為HDJ降左bitrate:titter:

因為HDJ降左bitrate
高登天后 發表於 2015-8-5 11:03

我試過用黎壓片 , 第一節 4分鐘之後 , 完全停頓 -  但第二節至第四節 回復正常 , 沒有問題

唔該大家幫幫手 .... 十萬個THANK

是否碼率低 , 導致壓片出現問題???

因為HDJ降左bitrate
高登天后 發表於 2015-8-5 11:03

我收翻呢句,應該唔關事
你錄影時曾經有信號不良?

我試過用黎壓片 , 第一節 4分鐘之後 , 完全停頓 -  但第二節至第四節 回復正常 , 沒有問題

請問發生甚 ...
DAVIDCHAN2013 發表於 2015-8-5 11:06 http://community.hkbn.com.hk/t5/%E5%85%B6%E4%BB%96%E8%A8%8E%E8%AB%96/bd-p/Other_Topics

第一節error部份你唔要既話,可以試下用smart cutter cut走佢

第一節error部份你唔要既話,可以試下用smart cutter cut走佢
高登天后 發表於 2015-8-5 11:09

成條片 沒有任何ERROR

但壓片後 , 第一節4分鐘後完全停頓...... 第二節才回復正常

希望大家幫幫手,THANK

好明顯錄影時出現問題(訊號不足)導致不能正常壓片

kofz 發表於 2015-8-5 13:33

如果訊號不足, 應該會出現訊號中斷

但睇番全條片,都沒有中斷現象

kofz 發表於 2015-8-5 13:33

剛剛用ts doctor檢查一次

沒有ERROR