(尋求幫助) 電視 Capture Card 推薦

希望 符合下列規定
PCI-E 介面
Support h.264 錄影
直接 save as .mp4 檔案, iPhone 可以看
file 小 (less then 1GB per hour)

如果係直錄hdmi

圓剛某d型號得,大約一千

又來分享順便發泄吓,幾年前以幾百元買過張台灣牌子數碼電視卡,諗住放廳部pc 做 htpc 做機頂盒同錄電視啦,用後發覺完全唔掂,播 tv 都會 hang,最後放棄長插機內做擋板…唉!

又來分享順便發泄吓,幾年前以幾百元買過張台灣牌子數碼電視卡,諗住放廳部pc 做 htpc 做機頂盒同錄電視啦 ...
longun 發表於 2015-8-21 22:45

台灣某牌子 capture card 我冇用
其他ching有用,評價正面
我就有用佢個直錄hdmi box,運作正常

希望 符合下列規定
PCI-E 介面
Support h.264 錄影
直接 save as .mp4 檔案, iPhone 可以看
file 小 (les ...
jackyyuen 發表於 2015-8-21 04:58

各牌子...大部份都已停產......PCI-E OR PCI 介面...市面差不多己絕跡(不計2手)......

各牌子...大部份都已停產......PCI-E OR PCI 介面...市面差不多己絕跡(不計2手)...... ...
KANKK3 發表於 2015-8-22 17:35

淘寶有

淘寶有
kofz 發表於 2015-8-23 00:00

得2間有仲要2手

回復 7 #lok2007

供求關係,供應少就自然貴啦!

via HKEPC Reader for Android

我都想揾個可以飛hdcp 嘅錄影盒,外內置都得,錄到1080p/60仲好,請問有冇師兄知道?

我都想揾個可以飛hdcp 嘅錄影盒,外內置都得,錄到1080p/60仲好,請問有冇師兄知道? ...
wlm 發表於 2015-8-25 17:52

錄hdcp加個破解盒就得,大約一舊

圓剛ezr130錄到hdmi in 1080p/60訊號

獨立運作,唔洗經電腦

但錄出泥既檔案就係30fps@mp4,9百有找

另外同廠有usb3.0盒,要經電腦

冇記錯可以錄到60fps@mp4