如何解決高清TV手指 爆格、窒格、花畫面、停格等問題?CPU?

係高清TV手指問題
CPU唔夠快?
Ram唔夠?
高清手指晶片問題?

用緊i3 notebook + avermedia a852R + DVBViewer

似係你果到信號不足,應從天線入手

似係你果到信號不足,應從天線入手
高登天后 發表於 2015-9-2 21:40

KINGJER??

多數訊號問題。其次係

用你部機錄一段電視,抄個 File 去另一部機播,如果都係有爆格、窒格、花畫面、停格等問題,就應該係訊號 and/or 手指問題。

相反,搵另一部錄播都正常的電腦錄一段,抄個 File 去你部機播,如果有問題就係你部機的問題。

但不應該係 CPU 速度/Ram 數量問題。我最初買高清 TV Card 時,用 e2180 CPU,1GB DDR2800 Ram,無加 Display card,用無高清硬解 Onboard display 的 G31 chipset 底板,用 XP + DVBViewer 睇一個台同時錄另外兩個台都無問題。照計你部機的效能好過我部機一大截。

• 行緊咩Windows?
  • 用咩Display Card?
  • DVB Viewer用咩Codec黎做解碼?

信號強度幾多先

via HKEPC Reader for Android

回覆 3# friendhtc

高登得一個天后?禾不是KINGJER

• 行緊咩Windows?
  • 用咩Display Card?
  • DVB Viewer用咩Codec黎做解碼?
    kingofdiy 發表於 2015-9-3 06:13

• 1.windows7
    2.notebook冇Display, 應該係on board
    3.DVB Viewer用咩Codec黎做解碼?

Codec有關?
    我用total media都好似lag

1.windows7
    2.notebook冇Display, 應該係on board

Codec有關?
    我用to ...
    friendhtc 發表於 2015-9-7 00:56

一般intel CPU都內置顯卡,播片有硬解功能

codec 免費用 lav,收費就powerdvd

1.windows7

Codec有關?
    我用to ...
    friendhtc 發表於 2015-9-7 00:56

如用Onboard Display (我假設你係Intel CPU),用咩Codec解碼係會有影響,試過Windows 7 and Windows 10行DVB,用Cyberlink Power DVD個Codec最完美