已買 Prima PM-63DT兼開箱,疑中伏

(事源)
無研究機頂盒好耐,之前買咗部 698 比我老豆錄影,好好用。
不過今日終於壞咗,
想請問有無咩平價選擇。
主要用途係:錄影(仲要由朝錄到晚...)

謝!
-------------
(開箱:軟件#8, 硬件#9,問題#10)

已向代理反映節目表的問題,但代理只敷衍回覆。我再追問,隔了個多星期仍沒有回覆。
大家購買前要了解清楚這些問題,避免中伏。

指定答案 magic tv

有無平啲嘅選擇?定係買番698 ,好似仲有得買,二百左右。

平價機係新不如舊!尤其樓主話主要用途係由朝錄到晚。

以前的平價機,就算是單 Tuner 都可以同頻率同時錄兩個台。現在好多平價機只能錄一個台。簡單到好似話想錄兩個同台但相連的節目,預校錄影時間就不能頭尾都加長小小時間,事關一加長,即係有一段間係重疊,已經錄不到!

其實樓主部舊機怎樣壞?

回覆 4# C_Law

應該開關掣死咗
聽你咁講,我搵下仲有無舊個部。

已買prima 63dt, 五百唔駛雙tuner

已買prima 63dt, 五百唔駛雙tuner
duyu 發表於 2015-9-26 17:57

聽講預錄得幾個,不過我唔肯定

基本功能

1. 預錄 16 個 (62T亦可更新firmware 以增加到16)
2. 有Timeshift 功能,轉台頗快,感覺改善了不少PM 698 缺點。

開箱

硬件
雙usb, optical output, hdmi output
RF in, RF out. (內有訊號放大器)

問題:
1. 節目表使用上極之不便,很難選擇和錄影往後數天的節目。(如圖)
2. 節目表很細,只顯示數小時內的節目。(如圖)
3. 系統不穩定,很常死機。(例如,錄影,播片過程中有機會死機)

可改善之處:
1. 停播後,可記憶位置
2. 節目表可以放大一點,容納更多資訊
3. 加入節目表+-24小時的選項,令選擇的未來數天節目以錄影的操作更容易。