港視:不就裁決上訴,同 OFCA 傾緊用 DVB-T2

http://www.hkexnews.hk/listedco/ ... TN20151027517_C.pdf

先前披露,於二零一五年九月二十九日香港特別行政區高等法院原訟法庭裁定本公司及香港流動電視網絡就通訊事務管理局辦公室有關香港流動電視網絡擬提供流動電視服務而採納傳送制式的決定的司法覆核申請敗訴。

本公司董事會謹此通知,經聽取法律意見,本公司及香港流動電視網絡將不會就原訟法庭裁決提出上訴。

本公司現正與通訊事務管理局辦公室就香港流動電視網絡於二零一四年四月提交有關擬採納 Digital Video Broadcasting – Terrestrial 2 傳送制式為提供流動電視服務的建議進行商討。本公司不能保證該建議會獲得批准。

其實最大問題係用咩制式都會因為「5000 戶」…………就算用 CMMB 亦冇辦法保證就唔會多過 5000 戶

快D開台好過浪費呢D司法程序.......

快D開台好過浪費呢D司法程序.......
DAVIDCHAN2013 發表於 2015-10-28 00:57

開台都係過唔到 5000户個問題

而家個政府,點都唔會批俾佢架啦,冇理由都搵到啲理由出來。

而家個政府,點都唔會批俾佢架啦,冇理由都搵到啲理由出來。
buynaka 發表於 2015-10-28 08:30
問題是政府未肯設立免責條款,如果大廈業主立案法團私自將流動電視訊號「入屋」,電視台無需負責。此外,如果採用CMMB制式而有「入屋」問題,原則上中移動也有法律風險,王先生是害怕有法律風險而不敢「開台」。流動電視牌照根本是一個陷阱,政府又不肯說明哪些情況下廣播沒有法律風險。

問題是政府未肯設立免責條款,如果大廈業主立案法團私自將流動電視訊號「入屋」,電視台無需負責。此外,如 ...
daemongmong 發表於 2015-10-28 09:51

所以中移動快快趣賣走咗囉

其實純靠大氣電波,唔經大廈網絡,流動電視覆蓋有幾好?如果好似fm 咁易收,d 人自己用天線收駁機頂盒入tv 又得唔得呢?

所以中移動快快趣賣走咗囉
bbbear 發表於 2015-10-28 10:15

本身中移CMMB都係極低清規格
都無諗過CMMB要入屋

係維基咁高調走罅要bandwidth唔要制式唔要流動想入屋先畀人ban
如果中移CMMB有入喺屋入面睇都無人理喇

都無諗過CMMB要入屋

係維基咁高調走罅要bandwidth唔要制式唔要流動想入屋 ...
ccchhhuuunnn 發表於 2015-10-28 11:50

其實香港究竟有冇收到CMMB手提電視賣都成問題,
中移UTV根本只係攞左條頻譜先唔想比其他人攞無心做流動電視的

都無諗過CMMB要入屋

係維基咁高調走罅要bandwidth唔要制式唔要流動想入屋 ...
ccchhhuuunnn 發表於 2015-10-28 11:50

應該係話﹐CMMB 一家要另買接收器﹐而市面只有供流動裝置使用的接收器﹐所以便無5000戶這個問題。

由於接收器係無供室內設備(如電視)可以直接收看﹐所以短期內唔會有問題。除非日後市面上有設備可以令電視機直接看到節目。
CMMB本身又係低清畫質﹐強行駁電視睇﹐仲慘過你睇VCD﹐所以根本唔會有市場需求﹐令到有生產商製造可以在電視直接收看的設備。

但係維基用的制式﹐根本係所有電視機都可直接收看到﹐即係現時所有人都可以即時收看到 (前題 : 用室內天線 或 公家天線無過濾相關頻道)﹐這樣便無法控制5000戶之內﹐這便違法了。

其實﹐維基係可以繼續用CMMB 去做廣播﹐不過畫質........
連維基都唔想用來做廣播囉。