取消有線後,有部分台收唔到?

大概一兩個月前取消了有線,機頂盒都歸還。

發覺原有的台不穩定,因此重新在掃過,但發覺好多台收唔番 (以前所有台都收到的)

好耐好耐以前,曾經聽聞,取消有線後,要唔知做乜嘢,否則有可能收番台訊號

我住的地方有線同大廈公共天線係兩個系統,但有線的系統收不到港台數碼電視頻道。你可以問下有線可唔可以駁返原來的大廈公共天線。

我住的地方有線同大廈公共天線係兩個系統,但有線的系統收不到港台數碼電視頻道。你可以問下有線可唔可以駁 ...
ckshum 發表於 2015-11-12 13:08

點樣知道係兩個系統?

我大廈只得一條線入屋的

回復 3 #takayo72

有線係用金山發射站 CH40 去收新四台的,而你住果區未必係。咁你就會知道是否不同系統。

回復 takayo72

有線係用金山發射站 CH40 去收新四台的,而你住果區未必係。咁你就會知道是否不同系統。 ...
Nightcatcat 發表於 2015-11-12 14:13

即係點? 唔係太明白

有線係用金山發射站 CH40 去收新四台的,而你住果區未必係。咁你就會知道是否不同系統。 ...
Nightcatcat 發表於 2015-11-12 14:13

你亂噏. 有線個光纖網本身根本唔carry免費電視頻道訊號, 係去到大廈先mix埋大廈提供的免費電視訊號去有線個天線系統, 所一定用ch.40收MFN呢個講法係完全冇根據.

你亂噏. 有線個光纖網本身根本唔carry免費電視頻道訊號, 係去到大廈先mix埋大廈提供的免費電視訊號去有線 ...
how_do_i_know_a 發表於 2015-11-14 19:54

我無亂噏, 我大厦唐樓根本無天線,所以有線係荃灣 carry 金山 signal 俾我睇地面電視。 係有線師父係我面前解釋俾我聽的。

香港咁多怪樓,你識得晒咩?

我無亂噏, 我大厦唐樓根本無天線,所以有線係荃灣 carry 金山 signal 俾我睇地面電視。 係有線師父係我 ...
Nightcatcat 發表於 2015-11-14 21:42

你咪老點人, 有公共天線系統的多層大廈, 即使轉用有線天線系統, 免費電視頻率係同大廈原天線統一樣. 樓主跟你嘅方法去判斷就錯哂. 你搵間有公共天線系統嘅樓住o下先講啦.

回復 5 #takayo72

樓主, 你大厦本身的天線是否很舊,訊號很弱嗎? 隔離鄰舍接受如何?

部份台即係咩台?

一般唔用有線唔會令你原有o既台不穩
通常都係好似2樓咁講用有線就收唔到港台31 32 33台