香港網絡電視HKTV已啟用CMMB廣播

自從今年年頭全中國停播CMMB廣播后,我部長城電子CMMB機變垃圾放在家里。

今天開來看下有沒有台,發現682MHz CH48頻道有番台,有一個台(601台)就是HKTV

根據通訊局所講,有5001人同你同一時間用 CMMB 睇 HKTV, 王維基就犯法了

via HKEPC Reader for Android

根據通訊局所講,有5001人同你同一時間用 CMMB 睇 HKTV, 王維基就犯法了  

via HKEPC Reader for  ...
mtng223 發表於 2015-11-20 18:33

出街睇唔好係屋裏面睇. 係街多過5001部機係冇事.

係咪純綷測試
個mall連CMMB接收器都冇得賣

通訊辦都同時代脫節嘅
叫人用個連研發國都唔用的制式去叫人玩

通訊辦都同時代脫節嘅
叫人用個連研發國都唔用的制式去叫人玩
chinwah 發表於 2015-11-20 22:09

個CMMB 係佢上手中移動留返被佢
通訊㸤叫佢轉 DVB-T2  㸃解唔轉 時間唔夠 我估佢仲唔開機 分分鐘連個牌都被收回

刚刚搭265b返天水圍,去到麗景無得看,對住金山發射站,可能只有池雲山

咁係咪意味住通訊局逼港視用流動電視廣播頻譜,然後製作新節目?

[quote]咁係咪意味住通訊局逼港視用流動電視廣播頻譜,然後製作新節目?
hkepc123456789 發表於 2015-11-21 13:32 [quote]

當然唔係 從來通訊辦冇當港視係電視台 佢買咗中移動個流動電視 之前中移動都冇自己拍片(冇要求中移動自己制作節目) 中移動只係轉播其他台