亞視的日本動畫多問

相信大家都知,亞視播既日本動畫,尤其90年代中之前,配音差唔使講,就連色水都係有問題,硬係比人感覺條片好似好舊好殘咁。情況到左90年代中,大約做入樽、小新o個期,先好似有D改進。

有冇人知當中原因係乜?

我聽過一個講法,係話因為「載體」問題,亞視買日動係買錄影帶,出街前要將原本既NTSC轉PAL,就係咁造成畫質失真,而TVB就買母帶(好似係,總之係成個製作過程中,比錄影帶早期既載體),冇制式轉換過程,所以畫質冇失真。

請問呢個講法係咪真?如果係真,咁點解真人既日韓劇又唔覺有咁既情況?

其他台如有線、NOW既做法又點?數碼年代後,亞視又有冇同樣情況(數碼年代極少睇亞視,亦除左海賊王之外,都唔知佢仲買過乜)?

還有一個大問題,便是亞視一直以來都是用模擬線性剪輯,好像網球王子有幾集畫面下移了,出現了平時錄影帶出現那種一點點的時間 Bar:

另外據悉就算是用了 16:9 製作的動畫片集,因為加上了內嵌字幕而出現畫面模糊的問題。

ATV從來都唔係外掛字幕?

kofz 發表於 2015-11-29 20:11

絕大部份的動畫都是無雙語廣播、無字幕,近年只有《蠟筆小新》續播時是有隱蔽式字幕,又試過提供雙語廣播。

kofz 發表於 2015-11-29 20:11

ATV好怪雞的,同一部片,今日播的集數系外掛字幕,到了聽日就有可能變左內嵌,外掛還是內嵌,隨距中意點變

TVB一樣需要製式轉換,日本都不是行PAL製,就算系母帶點都系跟距國家的製式去整的吧 其中TVB的動畫存在的鬼影現象就是NTSC轉PAL產生的

ATV好怪雞的,同一部片,今日播的集數系外掛字幕,到了聽日就有可能變左內嵌,外掛還是內嵌,隨距中意點 ...
dream11 發表於 2015-12-2 13:59

尤其是以前劇集會增加或減少播放時間,結果字幕會變成內嵌。

除左字幕,從好多細節,可見亞視做野幾差幾混亂(雖然隔離台都係差,不過同亞視比,真係五步笑五百步),即使90年代中期曾經風光時都係咁。

例如冇交帶,冇報幕(一個節目完後,「跟著落黎係播映XXX」既廣播);呢個節目全部做完,唔會講「XXX經已全部播映完畢,聽日/下星期同樣時間係播映YYY(新節目)」;有時節目調動,又唔會講「由於節目調動關係,聽日/下星期既XXX將會暫停播映」.....以上各樣,夜晚黃金時間節目有冇我唔記得,但非黃金時間一定冇,但隔離台就非黃金時間都有。

仲有樣更差既,就係有一排,佢D重頭劇,星期一至五夜晚做過後,星期六或日(冇馬跑o個日)下晝會重播,但呢個安排唔會一直到播完全劇,而只會維持頭幾個星期,之後宣傳期過左,星期六日下晝就唔再重播套劇,改為播返D陳年港產片,叫人無所適從,預佢重播時段至睇既真係畀佢玩死。最奇既就係,報紙雜誌既節目時間表,明明係寫o個個時間係播陳年港產片,但到時開電視,就可能見佢改為重播重頭劇,可見佢根本係「即興」,安排混亂到極。以前套大陸劇三國演義就係咁。

又係同三國演義差不多同期,蠟筆小新又係亂,D小小咸多多脆既對白,尤其提到「何B仔」時,有時改有時唔改;同樣畫面,尤其係小新露patpat既畫面,又有時剪有時唔剪,反而露何B仔就唔多數唔剪喎。

仲有樣更差既,就係有一排,佢D重頭劇,星期一至五夜晚做過後,星期六或日(冇馬跑o個日)下晝會重播,但呢個安排唔會一直到播完全劇,而只會維持頭幾個星期,之後宣傳期過左,星期六日下晝就唔再重播套劇,改為播返D陳年港產片,叫人無所適從,預佢重播時段至睇既真係畀佢玩死。最奇既就係,報紙雜誌既節目時間表,明明係寫o個個時間係播陳年港產片,但到時開電視,就可能見佢改為重播重頭劇,可見佢根本係「即興」,安排混亂到極。以前套大陸劇三國演義就係咁。
frank817 發表於 2015-12-4 05:18

最記得便是於1998年9月28日的大改革,首個星期便把晚間的節目於翌日下午4時前重播多次(不包括原有的新聞時段),簡直非常擾民。

至於預告下一個節目的報幕,不知道是那年才於非黃金時段也加上,但是到了今年卻因為人手不足而轉回只限黃金時段;另外,有一段時期(於1991年左右)是一次過預告三個節目。

除左字幕,從好多細節,可見亞視做野幾差幾混亂(雖然隔離台都係差,不過同亞視比,真係五步笑五百步),即使90年代中期曾經風光時都係咁。

例如冇交帶,冇報幕(一個節目完後,「跟著落黎係播映XXX」既廣播);呢個節目全部做完,唔會講「XXX經已全部播映完畢,聽日/下星期同樣時間係播映YYY(新節目)」;有時節目調動,又唔會講「由於節目調動關係,聽日/下星期既XXX將會暫停播映」.....以上各樣,夜晚黃金時間節目有冇我唔記得,但非黃金時間一定冇,但隔離台就非黃金時間都有。
frank817 發表於 2015-12-4 05:18

今年應該只出過一次節目調動提示?凈係記得《十二點半新聞》停播嗰日有
而節目預告報幕以前係所有台每個節目都有,今年剩低本港台黃金時段有,國際台都冇埋

唔止重頭劇,現時重播劇都玩呢個……
記得今年亞視安排在周末下午重播世紀之戰,期間某一日突然之間暫停所有節目通宵播呢個,但只限一日,由第一集播到第六集,之後又唔播喇只有周末下午嘅播映