多頻網 / 81, 85台

點解原 TVB 及 ATV 四個台,要用多頻網廣播?    (已搵到答案)

如播同一節目 (simulcast),81台質素是否仍然差過85台?

先謝!

點解原 TVB 及 ATV 四個台,要用多頻網廣播?    (已搵到答案)

如播同一節目 (simulcast),81台質素 ...
Soxan 發表於 2016-1-9 15:20

如播同一節目 (simulcast),81台質素是否仍然差過85台<---睇用幾多 bitrate 現時 81 同 85分別不大 81 4M-7M 85 就 7.3M-9.5M 就咁睇好難分別

如播同一節目 (simulcast),81台質素是否仍然差過85台
bbbear 發表於 2016-1-9 16:03

Thanks!
咁我阿媽可能不是老吹...
佢老人家成日話85台感覺上鮮色啲。 (我少睇電視,仲話鬼佢心理作用  )

Thanks!
咁我阿媽可能不是老吹...
佢老人家成日話85台感覺上鮮色啲。 (我少睇電視,仲話鬼佢心理作用  : ...
Soxan 發表於 2016-1-9 16:42

如用兩個台畫面來對比 85係清D 但就咁睇分别不大

如用兩個台畫面來對比 85係清D 但就咁睇分别不大
bbbear 發表於 2016-1-9 17:25

昨晚做 A/B/A blind test, 終於見到係有少少分別  
不過如你所講,分別不是太大,不過就俾我阿媽吋左成晚,話佢對老花眼都好過我。

如播同一節目 (simulcast),81台質素 ...
Soxan 發表於 2016-1-9 15:20

咁答案係咩? 受教

其實我覺得係85台電視台部電腦出街前調高咗飽和度先出街
所以85台會鮮色啲靚啲

「點解原 TVB 及 ATV 四個台,要用多頻網廣播?    (已搵到答案)」,
請問閣下找到的是甚麼原因 ?

回覆 8# PK5354

因為佢將digital 混入原先 analog 多頻網?

回覆  PK5354

因為佢將digital 混入原先 analog 多頻網?
miloworld 發表於 2016-1-13 12:26

錯啦~~~

因為當年左併右併﹐只有3條可供通行全港使用的頻道﹐除了TVB 及ATV 各有1條外﹐餘下的一條便是現時RTHK使用的1條﹐一直都預留給RTHK。

由於再無可供全港通用的頻道﹐所以「舊4台」便要用多頻網作廣播。

即使4月ATV要交回模擬廣播便用的頻譜﹐假設RTHK唔接手﹐都重合唔到1條全港通用的頻道出來使用。
一日唔取消模擬廣播﹐一日都唔能夠重組頻道﹐再唔會有閒置的頻道便用。
(ATV 收檔後﹐獨佔的一條單頻網頻道將會閒置﹐預計會分配給未取牌的奇妙電視使用部份頻寬)