請問呢個世上有冇電視手指收到低類比頻率(~21MHz)?

最近想搵返部紅白機出黎玩
原版冇改冇AV, RF only
但家裡冇大牛龜電視
想試下用電視手指收
上網睇香港版紅白機搜台要21MHz左右
但見一般電視手指最低都已經48MHz
有冇大佬知呢個世上有冇電視手指收到低類比頻率?

最近想搵返部紅白機出黎玩
原版冇改冇AV, RF only
但家裡冇大牛龜電視
想試下用電視手指收
上網睇香港版紅 ...
hipce012 發表於 2016-3-15 15:45

唔係直插番普通電視(包括IDTV)的天線位﹐再搜台一次(如IDTV 只需搜模擬台便可)﹐應該便自然搵到。

唔係直插番普通電視(包括IDTV)的天線位﹐再搜台一次(如IDTV 只需搜模擬台便可)﹐應該便自然搵到。 ...
peter_chan 發表於 2016-3-15 15:50

但係咁做會唔會影響到厡本電視有既台?
我唔想每次玩之前之後都要搜台

但係咁做會唔會影響到厡本電視有既台?
我唔想每次玩之前之後都要搜台 ...
hipce012 發表於 2016-3-15 16:27

視乎電視機firmware而定。

當你係IDTV﹐只要你知道用邊一個模擬台﹐你應該可以手動加模擬台的﹐這樣電視機便不會由頭搵到尾一次﹐唔會洗去舊record。

但係你唔知用邊個channal﹐第一次無計﹐由電視自動搜一次﹐之後記低用邊個channal﹐之後駁回公共天線﹐如果無了原本的台便自動搜一次﹐再換天線人手加番打機條channal便可。

work 唔work 真係睇下電視機而定。

PS. 其實事前記低所有台所用的channal(包括模擬及數碼台)﹐真係要重新搜台﹐唔用自動搜台﹐用人手逐條入可能會快好多。

視乎電視機firmware而定。

當你係IDTV﹐只要你知道用邊一個模擬台﹐你應該可以手動加模擬台的﹐這 ...
peter_chan 發表於 2016-3-15 16:33

i see, thanks for your suggestion

回覆 1# hipce012

C兄是否channel 21呀?

回覆  hipce012

C兄是否channel 21呀?
hprsft 發表於 2016-3-18 11:49

no not channel 21
我係講緊FC rf 頻率
不過我再睇多次網上所講佢似乎又唔係講緊RF而係講CPU
anyway你知唔知原本FC用的RF modular 有乜用? HK ver need that modular?

淘寶"摸拟转数字电视机顶盒"

可以將rf轉成av

樓主嗰部係灰色嘅NES?

回覆 9# 小明~

紅白機係

香港買的應該係PAL UHF