數碼電視用語一問,頻道?頻譜?台號?台名?

大家都知道,談論數碼電視,涉及不少「數字用語」,但用語之間有時好混亂,請問各種「數字用語」,其實邊種先係正確?

例如
UHF35,即586Mhz 內,有82 J2、83 互動新聞台、84明珠台, 85 J5

586Mhz = 頻率,相信冇野爭議

UHF35 = 頻道? 頻道編號? 頻譜?

82/83/84/85 = 頻道? 頻道編號? 台號?
(維基百科把以上兩者皆稱「頻道編號」,是否有混淆?)
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E ... 6%E5%BB%A3%E6%92%AD

J2/互動新聞台/明珠台/ J5 = 台?台名?頻道?節目?

尤其「頻道」好似百搭咁,我N年前睇電視機錄影機說明書自學無線電已經覺得係
UHF 21,係「頻道」
UHF 21載有翡翠台,翡翠台係「頻道」
UHF 21翡翠台在電視機既「1」字,1又係「頻道」

c hing們認為邊個至係正確?

回覆 1# frank817

586MHz = 中心頻率
UHF 35 = 電視頻道
82/83/84/85 = 數碼頻道號碼
J2/互動新聞台/明珠台/ J5 = 頻道名稱

82/83/84/85 are LCN.

謝謝兩位 C HING,
再請教,依以上例子,一般黎講我地會話「UHF 35入面有4個"台"」/「UHF 35入面有4條"頻道"」,其實用「台」、或「頻道」去稱呼,係咪合適?會唔會同「電視台」同「電視頻道」(eg:UHF 35)混淆?比較好既用語應該係乜?會唔會係「4套"節目"」?

回覆  frank817

586MHz = 中心頻率
UHF 35 = 電視頻道
82/83/84/85 = 數碼頻道號碼
J2/互動新聞台/明珠 ...
Soxan 發表於 2016-3-25 03:05 AM

謝謝
但UHF 35通常唔係叫「頻譜」咩?

謝謝
但UHF 35通常唔係叫「頻譜」咩?
frank817 發表於 2016-4-3 20:17

From OFCA

以 Analog 翡翠台為例,喺慈雲山發射站係用 471.25MHz 播送畫面,477.25MHz 播送聲音,而佢個「頻道」係 21。所以 CH21 係一條「頻道」,21 就係呢條頻道嘅「編號」。呢個編號係人為指定嘅,用嚟區別大氣電波上面嘅不同頻率。CH21 就對映去 471.25(畫)/477.25Mhz(聲)。

而你電視嘅 1 字都係一條「頻道」,1 係佢嘅「編號」。個分別係,上面個 CH21 嘅 context 係就香港嘅UHF劃分而言;而電視嗰個 CH1 係就你屋企部電視劃分而言。即係,你屋企有個人叫爸爸,隔籬屋又有個人叫爸爸,你唔會覺得好混淆點解呢個又係爸爸嗰個又係爸爸,又或者覺得我屋企有個人叫爸爸人哋就唔可以叫佢嗰個做爸爸,因為好明顯兩者嘅適用範圍唔同。

假如你屋企個 CH1 同 UHF 嘅 CH21 背後都係映射去物理上嘅 471.25/477.25Mhz 波段接收聲畫,咁就即係兩個頻道都指緊去同一個節目台——翡翠台。喺以前,一條「頻道」播送嘅內容就係一個「節目台」,所以嗰個「節目台」(如翡翠台)又直接稱為「頻道」。

只係後來到咗數碼年代,一條 frequency 可以 carry 幾個節目台,於是物理上嘅「頻道」同實際講嘅係「節目台」嘅「頻道」就唔再係同一回事,因為你轉去 82、83、84、85「台」,物理上都係 tune 去同一條「頻道」,但電視唔可能將四個台嘅畫面聲音字幕一次過扔晒出嚟,而係會篩走唔係你睇緊嘅「節目台」資料。

數碼廣播實際上指播送內容(節目台)嘅「頻道」,有作「Virtual Channel 虛擬頻道」,於是一條 Channel 可包含 1 個或多個 Virtual Channel(s)。而 81, 82, 83 呢啲有稱為 Logical Channel Number 嘅節目台編號亦唔再係電視 Assign 而係當局統籌指定再經大氣電波發送畀電視。但直接將佢哋叫做「頻道」亦唔見得有咩問題。