澳門酒店已經有 ViuTV??!

前日住澳門金沙城, 已經有得睇ViuTV
仲要唔係now TV訊號測試版本. 但係都係播promo loop
係個admin心急自己播啲宣傳片? 定澳門已經有廣播訊號?
定同Viu簽咗有自家訊號?

另外, 澳門都有CSL Wifi.

SCC D線路係搵PCCW整嘅
真係有viuTV唔出奇

回覆 2# KAgaMi

你嘅意思係infrastructure? 仲以為會係CTM.
    但throttle咗得 5Mbps 好鬼慢

回覆 1# miloworld
其實CTM客到港都可用csl,有專用計劃俾佢地

CTM Fiber係PCCW提供技術的,有Viu tv睇唔出奇

但係viutv外購節目如果只買左香港播放權

係澳門播冇問題?

PS.不過cctvb一直都咁做

其實會唔會嚟到有c hing有份做?
想知佢infrastructure係點.
個signal compression超差. 仲衰過myTV.

其實諗番個訊號訊號應該係來自Macau Cable TV嘅,同線路由PCCW(Macau)搭建無關
http://www.macaucabletv.com/hoteltvservice

以下係我所知道嘅
佢哋二樓有機房係將收翻嚟嘅訊號做番一個又一個你所見到嘅台
以上係我所知道嘅

以下係我猜測嘅
我懷疑佢最終出嚟係IPTV, 因為佢仲有酒店提供嘅幾條Channel, Ching圖片已經見到,同埋VOD
而且電視無訊號係Network Team跟嘅……

佢好明顯係re-encode過d訊號再出街, 有啲channel質素好啲
有啲好似翡翠台 超級low bitrate. 睇到好灰.

佢係用有線電視 個channel list一模一樣.

以前係用LAN to aerial, 依家係用機頂盒.
個system係 Palvision.

https://facebook.com/photo.php?f ... ;id=100005046788401