點解有線唔將有線A台直接落做免費電視?

其實有線如果無咩錢搞免費電視, 點解唔將有線A 台直接係大氣電波度播

橫掂不嬲都係象徵式收費, 有大氣電波又可以多D 客落廣告, 係唔係有D 咩技術或法律問題要解決?

想睇有線新聞....大廈又無A台

回覆 1# mkboy76
防火牆係不容許
自製要全部做過,不能將收費台節目直接搬過去
新聞理論上可以用返有線,但你知有線認為新聞可以賣到$,將來不排除會整個比新聞台低一級的新聞節目
就係呢啲令到有線沒有心搞免費台

咁點解無錢 d 劇又可以係收費台即日 playback?

via HKEPC Reader for Android

回覆  mkboy76
防火牆係不容許
自製要全部做過,不能將收費台節目直接搬過去
新聞理論上可以用返有線,但 ...
cpk 發表於 2016-3-29 14:52

防火牆係等於咩電視台?

回覆 4# boot
新經營者
大台防火牆早已失效(即放生)

其實有線如果無咩錢搞免費電視, 點解唔將有線A 台直接係大氣電波度播

橫掂不嬲都係象徵式收費, 有大氣電波 ...
mkboy76 發表於 2016-3-29 14:48

我覺得有線無心搞才真(因為一路都蝕)
NOW之前用OTT推香港台,結果又係不太成功,今次VIUTV唔知會點

我覺得有線無心搞才真(因為一路都蝕)
NOW之前用OTT推香港台,結果又係不太成功,今次VIUTV唔知會點 ...
hkocx 發表於 2016-3-29 22:29

但有VIU TV 係大氣電波, 廣告收益都唔少, 有線點解唔好好利用, 維基王想要都無......

回覆 7# mkboy76
人地蝕$蝕到hihi嘛
免費電視收益已比以前估計少(因為多好多其他媒體競爭),再落去只係無底深潭
仲有要顧埋自己收費嗰邊

回覆  mkboy76
人地蝕$蝕到hihi嘛
免費電視收益已比以前估計少(因為多好多其他媒體競爭),再落去只係無底 ...
cpk 發表於 2016-3-30 09:36

人地最初打算2012年前可以取到牌照﹐以倫敦奧運打頭炮﹐點知申請多年﹐去到2012都取唔到牌﹐高價投回來的奧運亦焗住給予其他台去播﹐令到廣告/轉播費收唔番原來預計的回報。

這一事已經可以令有線心灰意冷啦。

而且學你所講﹐越來越多競爭﹐要突圍殺血路並不易。

再撞埋經濟開始走下波﹐近月更加浮現晒出來﹐投資要比以前更小心﹐廣告收入一定比以前差(即使出面競爭無現時般大)。

多種外在因素夾埋﹐條數好難圍得掂﹐唔好話有盈利﹐微蝕都唔易。
既然如此﹐倒不如慢慢來﹐睇下可唔可以拖到經濟好轉﹐見步行步。

當自家收費台+寬頻都無盈利﹐推出免費台都唔見得可扭轉形勢。
(或者﹐同之前投不同大賽用得太高價有關)